На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Българската 1989 година в двореца Храдчани

Преподавателят от СУ Емил Георгиев журналисти и интелектуалци по време на първия публичен политически протест след 45 години на комунистическото управление. София, 3 ноември 1989 г. Снимка: Цветан Томчев

Експозицията, посветена на падането на Берлинската стена, е под патронажа на президента на Чехия Милош Земан

Снимките проследяват хронологията на събитията

Фотоизложба, посветена на падането на комунизма и на Берлинската стена, беше открита в двореца Храдчани в чешката столица – Прага в сряда. Тя под патронажа на президента Милош Земан. Всички снимки, събрани в историческата документална панорама от Източна Европа – “Падането на желязната завеса”, са правени през 1989 г. В експозицията хронологично се проследява чрез снимки и текстове към тях как настъпиха промените преди тридесет години в България, Полша, Унгария, Чехословакия, Съветския съюз, ГДР и Румъния.

Фотосите показват първите акции на синдиката “Солидарност” в Полша, Седмицата на Ян Палах в Чехословакия, ареста на Вацлав Хавел, граждани на ГДР (Германската Демократична Република) в Прага, чакащи да отидат на Запад през посолството на ФРГ (Федерална република Германия), задръствания на граничния пункт “Капитан Андрево” от български турци, прокудени от Тодор Живков, зверства в Тимишоара, екзекуцията на Николае Чаушеску, разрушаването на стената в Берлин и др.

В изложбата са събрани фотографии на сто автора от седемте бивши социалистически държави, които са имали гражданската доблест и кураж да бъдат на място и да заснемат протести, сблъсъци с милицията, митинги, политически личности, документирали са най-горещите места от промените в соцлагера през 89-та година.

Нашият колега – Цветан Томчев, фоторедактор на в. “Труд” бе поканен да събере снимки и да селектира българската част от събитията на 1989-а за изложбата в Прага. Той е автор и на текстовете към тях. Томчев е бил два пъти член на международното жури Czеch Press Photo и почти двадесет години е организатор на конкурса за българска фотожурналистика Бг Прес фото.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. По повод дисидентството на екогласност да се прочете интервюто със сендов по въпроса и попита робева колко пъти е стояла на студено заради убежденията си за аец.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.