Китай привика посланика на САЩ заради санкциите

Избраха ван на годината Четири модела поделиха наградата

И Рафамел Фалкао увековечен с нелепа статуя Произведението има малка прилика с оригинала

Ватиканът и Китай се споразумяха за назначаването на епископи

Вълна от самоубийства потресе Босилеград Четирима души сложиха край на живота си за две седмици

Културни ценности са повредени при обира в Роженския манастир

Деца от училище „Адам Мицкевич“ във Варна изпратиха полския посланик с концерт

Археолози проучват една от кулите на антична Бонония във Видин

Гришо на „Лейвър къп“: Джокович ми крещеше на сръбски, Борг ме поздравяваше с юмрук

Президентът на Иран обеща „съкрушителен отговор“ на терористичното нападение

Столичната полиция търси 76 нови служители

Само три линии имат ръцете на убийците и гениите

Спортният министър Кралев посети тренировъчен семинар по таекуондо (СНИМКИ)

Цветан Цветанов: Възстановяването на Багриловия надпис отстрани една гигантска несправедливост

В Мюнхен започна 185-ото издание на „Октоберфест” (СНИМКИ) Фестивалът ще премине при засилени мерки за сигурност

“Българска армия“ вече е на ЦСКА

Стадион „Българска армия“ вече е собственост на ЦСКА. За първи път в демократично време и за първи път, откакто футболните клубове станаха акционерни дружества. ЦСКА спечели търга за арената и тренировъчния комплекс в Панчарево като единствен участник. Комисията от Министерството на спорта одобри подадените документи. ЦСКА вза двата обекта под наем за 10 години. А когато влезе в сила новият закон за спорта, тогава ще кандидатства и за по-дългосрочна концесия. Наемът, който ЦСКА ще дължи на държавата, ще се взима от направените инвестиции.

Базата в Панчарево вече е сериозно модернизирана. Ръководството на ЦСКА чакаше крайното решение за търга, за да се направи проект за стадиона. Обещанието е до няколко години арената да има съвсем различен вид. Реално последният ремонт на „Българска армия“ датира от 1998 година. Тогава при управлението на Илия Павлов старите пейки бяха монтирани със седалки и в сектори „В“ и „Г“ се изписа името на ЦСКА. През годините са правени само козметични ремонти по „Армията“.

Историята на стадиона започва на 27 януари 1925 година. Тогава Софийска община отпуска „за вечни времена“ място в местността Пустиняна в Борисовата градина на отбора АС-23, чийто първоприемник е ЦСКА. Решението е компенсация за отнети други игрища. АС-23 получава нотариален акт за стадион през 30-те години на миналия век. През 40-те игрището е затревено, а трибуни за първи път изникват през 1943 година. Старата арена съществува до 1965-а, когато е разрушена. На нейно място по проект на арх. Антон Каравелов и арх. Симеон Иванов се прави нов стадион с име „Народна армия“. След 10 ноември наименованието се променя на „Българска армия“.

До 2005 година стадионът е собственост на Министерството на отбраната, когато минава във владение на Министерството на спорта, за да се отдаде на концесия на ЦСКА. Управлението на Васил Божков показа план за тотална модернизация на арената, която трябваше да бъде разрушена и на нейно място да се построи стадион за 45 000 души срещу 100 милиона лева. Подобен проект бе направен и при собственик Прамод Митал, който също остана само добра идея. Бизнесмените от „Титан“ Димитър Борисов и Иво Иванов също претендираха и обещаваха напълно обновена или чисто нова арена. Техният проект бе дори за 105 милиона евро.

Решението на казуса най-накрая стана при спортния министър Красен Кралев. На 4 януари 2017 година стадионът и базата в Панчарево са прехвърлени на Национална спортна база, а статутът се промени в частна-държавна собственост. Сегашните собственици на ЦСКА – Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков, направиха всичко възможно и завършиха успех мисията „червеният“ гранд да получи своя дом.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.