Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Цветанов и Нинова с общ законопроект Дават на родителите на загинали военнослужещи по време на задгранични мисии наследствени пенсии

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

“Българска армия“ вече е на ЦСКА

Стадион „Българска армия“ вече е собственост на ЦСКА. За първи път в демократично време и за първи път, откакто футболните клубове станаха акционерни дружества. ЦСКА спечели търга за арената и тренировъчния комплекс в Панчарево като единствен участник. Комисията от Министерството на спорта одобри подадените документи. ЦСКА вза двата обекта под наем за 10 години. А когато влезе в сила новият закон за спорта, тогава ще кандидатства и за по-дългосрочна концесия. Наемът, който ЦСКА ще дължи на държавата, ще се взима от направените инвестиции.

Базата в Панчарево вече е сериозно модернизирана. Ръководството на ЦСКА чакаше крайното решение за търга, за да се направи проект за стадиона. Обещанието е до няколко години арената да има съвсем различен вид. Реално последният ремонт на „Българска армия“ датира от 1998 година. Тогава при управлението на Илия Павлов старите пейки бяха монтирани със седалки и в сектори „В“ и „Г“ се изписа името на ЦСКА. През годините са правени само козметични ремонти по „Армията“.

Историята на стадиона започва на 27 януари 1925 година. Тогава Софийска община отпуска „за вечни времена“ място в местността Пустиняна в Борисовата градина на отбора АС-23, чийто първоприемник е ЦСКА. Решението е компенсация за отнети други игрища. АС-23 получава нотариален акт за стадион през 30-те години на миналия век. През 40-те игрището е затревено, а трибуни за първи път изникват през 1943 година. Старата арена съществува до 1965-а, когато е разрушена. На нейно място по проект на арх. Антон Каравелов и арх. Симеон Иванов се прави нов стадион с име „Народна армия“. След 10 ноември наименованието се променя на „Българска армия“.

До 2005 година стадионът е собственост на Министерството на отбраната, когато минава във владение на Министерството на спорта, за да се отдаде на концесия на ЦСКА. Управлението на Васил Божков показа план за тотална модернизация на арената, която трябваше да бъде разрушена и на нейно място да се построи стадион за 45 000 души срещу 100 милиона лева. Подобен проект бе направен и при собственик Прамод Митал, който също остана само добра идея. Бизнесмените от „Титан“ Димитър Борисов и Иво Иванов също претендираха и обещаваха напълно обновена или чисто нова арена. Техният проект бе дори за 105 милиона евро.

Решението на казуса най-накрая стана при спортния министър Красен Кралев. На 4 януари 2017 година стадионът и базата в Панчарево са прехвърлени на Национална спортна база, а статутът се промени в частна-държавна собственост. Сегашните собственици на ЦСКА – Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков, направиха всичко възможно и завършиха успех мисията „червеният“ гранд да получи своя дом.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете