Баща намушка 7-годишния си син с нож

Премиерът Борисов: Много правителства работиха за отпадането на мониторинга, всички трябва да са доволни

Банката за развитие посреща акционерите на Европейския инвестиционен фонд в София

Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

“Българска гордост” е понятие още от Средновековието Моята ограда в Созопол е четири пъти по-стара от Америка

Когато някой ромей започне да се хвали с победите на своя народ, веднага от крайния ъгъл на кръчмата някой българин се провиквал: „Клокотница“

В средновековните европейски хроники, най-вече във византийските, често може да се срещнат изразите “българска гордост”, “горд като българин”, “високомерен като българин” и т. н. Не е за вярване днес, но това забравено понятие е било много характерно през средните векове. На какво се основавало всичко това? Основава се на няколко фактора.

Първият, разбира се, са военните победи, които България постига срещу двете най-големи европейски средновековни империи – Византия и Франкската империя. Които, общо взето, се наричат по един и същ начин, а именно Римска империя. Държавата на Карл Велики заема цяла Западна и Централна Европа, а Византия е разпростряна върху три континента – Европа, Азия и част от Северна Африка. Въпреки всичко България ги побеждава.

Вторият фактор, това е че България не познава това, което в тези страни се нарича ендемичен глад, сушави години и така нататък. Поради доброто хранене на населението си, тя не страда от тежки пандемии на холера, чума и други смъртоносни заболявания. Заразяват се само хора с нездрави организми, които обитават другите части на Европа. Много силният имунитет спасява българите от тези болести, които унищожават стохилядни градове както на Запад, така и на Изток, особено в днешна Анадола. Всичко се дължи на факта, че българите обитават земи, които се намират в умерения географски пояс и в тях няма и квадратен сантиметър пустиня. Това осигурява и по-високия ръст на българина – средната височина на скелетите, открити в разкопаните досега български средновековни некрополи биват около 1,75 сантиметра. Докато на Запад над 1,65 сантиметра вече са ги смятали за високи. Естествено, високите и силни хора и днес гледат с известно високомерие на значително по-ниските от тях.

Друг фактор е прекрасното средновековно законодателство, за което ни завиждат всички съседни държави и народи. И за което чуждите автори настояват, че е било задължително и се е спазвало от всички – от царете и благородниците, до обикновените селяни или граждани. Един от тези автори, така нареченият  ”Готски топарх” (управител на областта Готия, на север от Дунав), подгонен от войските на цар Самуил, пише тъжно, че българите, заради перфектното си законодателство и строгото му спазване, са станали причина много народи, които са се предвижвали към Европа, да искат от българските власти да се заселят в България. Привлечени не само от плодородието на земята, но и от въпросното законодателство.

Факт е, че българите успяват да прекратят варварските нашествия към Европа и са укрепили условната граница между варварщината на север от река Дунав и цивилизована Европа.  А те са ставали приятели с българите в резултат на смесени бракове, на преминаване на групи, и в крайна сметка и на целите народи на територията на България. Това се е случило с печенеги, узи, кумани, алани, авари и така нататък. Интересно е, че тези народи изчезват неочаквано бързо от историческата сцена, след като влязат в България. Това означава, че както в наши дни хората много бързо стават американци или германци, тогава в рамките на едно поколение те стават българи и държат на това. И дори стават по-големи българи от останалите българи. По време на османското робство в Софийското поле, където живеят шопи, които отдавна вече се наричали българи, е известно, че няма турски села. Турци има само в София и те са в гарнизона или в администрацията. За да контактуват с българите, те научават български език. Всичко това несъмнено усилва още повече мощта на българската държава.

Някой ще каже, че всичко това не е вярно и не може да бъде. И аз бях наистина изумен, знаейки днешното състояние на правосъдната ни система и на всичко останало. Но е средновековен факт и може да бъде добър пример и за наши дни.

Докога е продължила тази “българска гордост”? Продължава дори през Османското робство. Българинът знае за тези неща още преди Паисий Хилендарски да напише “История славянобългарская”. И това става благодарение на православната ни църква, която пази паметта на 109 български светци. И какво научават българите, когато в неделя отидат на църква? Всеки ден се чете житието на светеца на деня, а 109 от тях са българи. И ако се случи да е българин, в него задължително имало една фраза в духа на: по време на славния наш български цар Калоян, който навлезе в Тракия и там намери мощите на Света Петка Епилатска, пренесе ги във великия град Търново и ги положи там. И българинът се радва. Дори да не знаят много за какво става дума, хората научават, че сме имали държава, имали сме царе и те успешно са водели войни и са побеждавали държавата като Византия.

Отец Паисий надгражда в “Историята” си върху тези познания. И, както казах, той не е единствен и не е без предшественици.

Понякога тази “българска гордост” е преминавала във високомерие. Един византийски поет и писател, Йоан Цеце (ХІV век) пише следното: прието е между посетителите на една кръчма, когато са от различни народи да разказват за своите военните подвизи, а другите да слушат без да ги прекъсват, без да изразяват несъгласие, дори да имат основание, защото ще могат на свой ред да направят същото. Но когато някой ромей започне да се хвали с победите на своя народ, веднага от крайния ъгъл на кръчмата някой българин се провиквал: “Клокотница!”.

Битката, която е големият срам на византийците – те са търпели и по-тежки поражения, като при Ахелой и Траянови врата, но при Клокотница българите успяват да заловят византийския император с цялото му семейство.

Това високомерие ражда и месиянски твърдения – в един български народен ръкопис от ХІ век се казва, че “българите ще управляват света”, тъй като са най-праведен и справедлив народ. “В момента това го правят германците (разбирай Франкската империя) и гърците (разбирай Византия). Но те са потънали в грехове и Господ скоро ще ги накаже, ще ги изтрие от лицето на Земята и властта ще премине в ръцете на българите и българската държава.” Това е, разбира се, преразказ, думите навремето са много по-витиевати, но смисълът им е този. Тоест ние си приписваме това, което Библията приписва на евреите, че те са богоизбрания народ и те трябва да управляват света.

Едва ли е нужно ние да управляваме света. Не е и нужно. Достатъчно са лудите и болните хора, които го правят и в наши дни. И както виждаме Господ не ги изтрива от лицето на Земята. Но можем да оправим икономическото си състояние до това ниво, до което е било през Средновековието, на по-висока витка на спиралата, разбира се. Спиралата на времето се надявам вече е започнала да работи за нас и скоро ще дойде време, когато ако не с високомерие, то поне с достойнство ще можем да наблюдаваме други народи по света и да не се хвалим само с това. Хайде стига – моята ограда в Созопол е четири пъти по-стара от Америка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. Професора напоследък съвсем откачи от тая необяснима мания за величие, та даже вече почна и да намеква за ,,управление на света от българите’’!!! Професоре, знаеш ли, че когато някой българин започвал да хвали победите на своя народ, веднага от крайния ъгъл на кафенето някой турчин се провиквал : ,, 550 години ‘’!!!

  1. XA TAKA, A CEA HA DELIORMAHSKI HA MAMETO MY B TYPCKATA TYTKA…..EDEH BG KYP OT MOHAMED……..XA TAKA DE……

 2. Така е-„делиормански“.Вие турците само сте ни вредили.Каквото и да стане-„твоята“турция е свикнала само да коли,изнасилва,разселва,утвърждава античовешката си и свинска религия!Това го изпитахме ние в продължение на 482 години-страшно и жестоко турско робство.Това го изпитаха и арменците!!!Горките хора!!!През 1915-та година един милион и петстотин хиляди невинни хора бяха изклани,така както касапин не коли животните!!!Но турчинът няма милост!Нали обича да коли хора!Това продължава и днес със страшния геноцид над кюрдите!Такива ужасни неща чух от кюрдски бежанци в чужбина!!!Такива ужасии,каквито нормалния човешки ум не може да побере!Но турчинът си остава верен на себе си!!!Той трябва да коли,изнасилва,да унижава другите!Къде е положителното у вас?Питам тебе-свинска главо-„делиорманска“?Нещо хубаво да сте сторили?И не понасям тази типична турска наглост!Да вършите постоянно зулуми и впоследствие да се държите така сякаш нищо не е станало!!!Нещо повече-вие фесовете искате да ви уважаваме!?!?!?Както и скапаняшката ви и презряна от цял свят изродска религия!?!?!?Да,боклук смърдящ-ние БЪЛГАРИТЕ имаме славна история и аз се гордея,че съм БЪЛГАРИН!А ти вместо да се засрамиш от нечуваните злини,които твоите деди са сторили на моите-типично в турски стил се обаждаш!!!Точно тука ти-мюсюлманска свиньо-замълчи!!!Замълчи твоята мама ислямска!!!Вие дето се опитахте да ни унищожите като хора и етнос-проклет да е аллах!!!

  1. men.hotnews.bg/pm/chalamba/
   Когато султанът усети лек дискомфорт в областта на изхода на дебелото си черво и аналния сфинктер, на помощ идва свитата от ибрикчии начело с главния. Двама от помощниците на главния ибрикчия поемат под мишници султана, като го подкрепят, докато той клечи над позлатеното цукало. По време на напъните на султана, главният ибрикчия е обвил в прегръдките си главата на султана, като я милва нежно е шепти успокояващо: “Хайде, малко остана, Ваше Величество” или “Спокойно, Ваше Величество, и този зор ще мине…”. През това време останалите от свитата подготвят посудата от ибрици, темперират водата, затоплят кърпите и т.н. След като главният ибрикчия прецени че султана е приключил, той замива трикратно задните части на султана с ароматизирана вода с 39 градуса по Целзий. Особено внимание се отделя на гънките. След това главния ибрикчия старателно подсушава с меки кърпи и пудра (в онези години най-вероятно е било обикновен талк) задника на господаря си. Един от помощниците му му подава шишенце с благовонно масло (любимото на султана), главният ибрикчия взема точно една капка от него и я капва в шийната ямка, в основата на главата. Капката се стича по гръбначния стълб на султана и в момента, в който тя достигне до ануса, с рязко движение на половия си член, главният ибрикчия я “втрива” в аналните сфинктери на султана, викайки с цяло гърло “ЧАЛАМБА”.

 3. Божи-даре,
  ти съвсем изперкуляса.

 4. Не е зле да познаваш миналото, но е жалко да живееш в него. Рискуваш да изгубиш поглед върху настоящето. А подобно опростяване на историята и едностранно разглеждане е изключително популистско и не прави чест на професора от професионална гледна точка.

 5. По-долно и гадно племе от БГ имиграцията няма…Непрекъснато се эанимават с клюки и подлости / топене и т.,н./

 6. „обикновен гражданин“-ако си истински БЪЛГАРИН ще презираш турците до девето коляно.Защото те това заслужават.Това не са никакви хора,а миризливи глисти,изсрани от аллах…

 7. Професора, както винаги е оригинален и точен! БД има тънък и проницателен поглед върху ;цялата ни история. невероятно му се удават интересни и исторични хрумвания, които на повечето историци, както и на пишещите тук лаици, лишени от капка родолюбие, им убягват, защото са набедени специалисти в кавмички, кщакто есните, още повече за другите тук!

 8. Професоре , колко по-стара твоята ограда е от
  Русия?????
  Предполагам, като истински путиновец, ще включиш и Киевски рус като неразделна част от Московията,
  както пееш , че Крим е свещена руска земя,макар
  че е в границите на Русия за по-малко от 200
  години…

 9. Пич, ами ТОЙ е приятел на Храбрият Член на БКП, другарят ТИ Б.Борисов
  Будь Эдоров…

 10. Патриотизмът е своеобразна уртикария

 11. Стига сте коментирали тази измислена руска „окупация“!Най-опасен в съвременен аспект е исляма!!!Срещу него трябва да се борим.Срещу тази дрислива религия воюваха нашите деди.Срещу нея трябва да продължим борбата и ние сега.Защото основната цел на тази изродска религия е нашето унищожение !!!!!!

 12. Професорът е историк и от история разбира, с бъдещето ли искате да живее?

 13. Хубаво е, че божо пише таквизи неща.. защото след времето на плоскочелите франкофони ала селтака желев или генетично сбърканите седерасти ала филип димитров, България има нужда от това.

 14. И какво общо имат Първата българска държава,Втората,Царство България,Народна република България и днешната Република България?! Еми много малко. Това са все различни български държави. Вярно,български,но различни.

 15. наДървения философ, ами на кого му пука , че си българин и се гордееш с това?! Ами, че гордей се- някой да ти пречи?! Жалко, че не се осъзнаваш, че ставаш смешен и си за съжаление! То наистина да има с какво да се гордееш…Векове под чуждо управление и сега, в най новата история- последната дупка на кавала! Това причина за гордост ли е?! Аз лично вместо да се гордея ще се хвърля от последния етаж…,,Славна история’’- нулев резултат! Да си някой швейцарец или скандинавец, да те разбера, ама тебе…бай ганьо! Българския ,,чаламбист’’- единственото интересно нещо в писанието ти е тази не знам откъде дошла в птичия ти мозък дума ,,чаламба’’! В турския език няма такава дума- сигурно са я измислили и са я произнасяли във вашето село дедите ти, облекчени след единственото изкъпване на година веднъж ! Ее, когато са дошли турците и са ви построили хамами и са ви карали да се къпете в тях, сигурно по рядко сте я използвали и затова само ти я знаеш! Молодец! Чаламба! Или…в най късните часове на деня тайничко си въздишаш и мечтаеш същата процедура , която приписваш на султана…а?! Педал смотан!

 16. Питат ли…каэвам Руснак
  Эа уважение и добро отношение…
  Работи…!!!

 17. Уж, освен историк,другаря Димитров още разузнавач,пушач,чукач бил според него и пияч,що не отбелязва,че за имунитета на българина в Средновековието принос има и виното,после и ракията.
  Да вземе да чете и мен,а не само него си.
  Уж пияч.Срами званието.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.