Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Българска изложба показва древни карти на Антарктида в Истанбул

Антарктида от древността до наши дни изобразена на географските карти. Това е проектът “Непознатата Южна земя” на Българския антарктически институт. Експозицията беше посрещната с голям интерес в Истанбул, като част от семинар по полярни науки, организиран от Центъра за полярни изследвания на Турция, информира БНТ.

“Чрез тях проследяваме историята на картографията и досегът до Антарктида от Средновековието до наши дни по различен начин на различните автори , като първите даже не са стъпвали на континента само по описания и предположения са правили тези карти”, обяснява Гергана Лаптева, куратор на проекта.

Първата позната ни картата на Света на Пири Реѝс, или Мухидин Пири е от 1513 г. Османският мореплавател, учен и картограф векове преди официалното откриването на Антарктида полага очертанията на Ледения континент. Адмиралът пише в серия бележки върху картата, че той е копирал информацията за нея от голям брой други карти, някои от които са от IV в. пр. н.е.

“За нас българският опит е многоценен. Турски учени бяха бяха част от юбилейната 25-на българска антарктическа експедиция, а през миналата година се проведе и първата турска полярна експедиция”, казва доц. д-р Бурджу Чичек – директор на Центъра за полярни изследвания на Турция.

Проектът “Непознатата Южна земя” е част от програмата на Българския антарктически институт за популяризиране на историята на последния все още чист и малко засегнат от човешката дейност континент и начин да се привлече общественото внимание към неговото опазване и бъдеща му експлоатация. Това е своеобразен апел към опазването на уникалната му флора и фауна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете