Удължават мандата на Йенс Столтенберг до 2020 година

На финала на Годината на Апостола Показват дяконския орар на Левски

ЕС смята да удължи санкциите срещу Русия

Десислава Атанасова от ГЕРБ: Нинова ще обогати правната теория, като съди цяла партия

Вицепремиерът Симеонов ще открие новата приемна на МВР в Шекер махала

Русия затваря посолството си в Йемен

Марс също е в полезрението на президента Доналд Тръмп обещава пак да изпрати астронавти на Луната

Румен Радев участва в световната среща по въпросите на климата в Париж

Вижте какво ще решава Министерският съвет на 13 декември 2017 г.

Под натиска на крайнодесните Австрия смекчава забрана за пушене

Извънредно положение при газовите доставки в Италия заради взрива в газовия хъб в Австрия

МВР издирва един от извършителите на грабежа в „Люлин“

До гробището в ямболско село 18-годишен шампион по бокс и непълнолетен стреляха по таксиджия Шофьорът ранен, със сетни сили се обадил в полицията

“Шокиращите” предсказания на датската “Саксо банк” за 2018 г. Виена и Вишеград поемат инициативата в ЕС Срив по борси, както и на биткойна след скока му до $60 000

УМБАЛ „Свети Георги“ предприе комплексни мерки за превенция над посегателствата над медици Осигуряват паник-бутони и радиостанции и монтират камери на ключови за сигурността места в най-голямата болница у нас

Българска изложба показва древни карти на Антарктида в Истанбул

Антарктида от древността до наши дни изобразена на географските карти. Това е проектът „Непознатата Южна земя“ на Българския антарктически институт. Експозицията беше посрещната с голям интерес в Истанбул, като част от семинар по полярни науки, организиран от Центъра за полярни изследвания на Турция, информира БНТ.

„Чрез тях проследяваме историята на картографията и досегът до Антарктида от Средновековието до наши дни по различен начин на различните автори , като първите даже не са стъпвали на континента само по описания и предположения са правили тези карти“, обяснява Гергана Лаптева, куратор на проекта.

Първата позната ни картата на Света на Пири Реѝс, или Мухидин Пири е от 1513 г. Османският мореплавател, учен и картограф векове преди официалното откриването на Антарктида полага очертанията на Ледения континент. Адмиралът пише в серия бележки върху картата, че той е копирал информацията за нея от голям брой други карти, някои от които са от IV в. пр. н.е.

„За нас българският опит е многоценен. Турски учени бяха бяха част от юбилейната 25-на българска антарктическа експедиция, а през миналата година се проведе и първата турска полярна експедиция“, казва доц. д-р Бурджу Чичек – директор на Центъра за полярни изследвания на Турция.

Проектът „Непознатата Южна земя“ е част от програмата на Българския антарктически институт за популяризиране на историята на последния все още чист и малко засегнат от човешката дейност континент и начин да се привлече общественото внимание към неговото опазване и бъдеща му експлоатация. Това е своеобразен апел към опазването на уникалната му флора и фауна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.