Хиляди почетоха паметта на жертвите от атаката в Страсбург

Събират дрехи и храна за бедните

Показват ценен архив от околосветското плаване на кап. Георги Георгиев

Родените този век ще живеят по 100 г. Червено вино и тъмен шоколад са ключ към дълголетието

Летище София работи при зимни условия

Алея до скалите на „Германката“ след протест

Сандра Бълок в „Кутия за птици“ Филмът е екранизация по книгата на Джош Малерман

Тежки снеговалежи парализираха Хърватия и Босна и Херцеговина

Полицията открадна „Златната топка“

Ортопедията в Търново водеща по операции

Чавушоглу: Вашингтон работи за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен

МВР: Закъсали автомобили затрудняват движението по пътищата в страната, създадена е организация за изтеглянето им

Фирма пожела да обявят „Левски“ в несъстоятелност

Жълт код в още четири области от страната днес

Катастрофа край Карлово, двама мъже загинаха

Българска изложба показва древни карти на Антарктида в Истанбул

Антарктида от древността до наши дни изобразена на географските карти. Това е проектът „Непознатата Южна земя“ на Българския антарктически институт. Експозицията беше посрещната с голям интерес в Истанбул, като част от семинар по полярни науки, организиран от Центъра за полярни изследвания на Турция, информира БНТ.

„Чрез тях проследяваме историята на картографията и досегът до Антарктида от Средновековието до наши дни по различен начин на различните автори , като първите даже не са стъпвали на континента само по описания и предположения са правили тези карти“, обяснява Гергана Лаптева, куратор на проекта.

Първата позната ни картата на Света на Пири Реѝс, или Мухидин Пири е от 1513 г. Османският мореплавател, учен и картограф векове преди официалното откриването на Антарктида полага очертанията на Ледения континент. Адмиралът пише в серия бележки върху картата, че той е копирал информацията за нея от голям брой други карти, някои от които са от IV в. пр. н.е.

„За нас българският опит е многоценен. Турски учени бяха бяха част от юбилейната 25-на българска антарктическа експедиция, а през миналата година се проведе и първата турска полярна експедиция“, казва доц. д-р Бурджу Чичек – директор на Центъра за полярни изследвания на Турция.

Проектът „Непознатата Южна земя“ е част от програмата на Българския антарктически институт за популяризиране на историята на последния все още чист и малко засегнат от човешката дейност континент и начин да се привлече общественото внимание към неговото опазване и бъдеща му експлоатация. Това е своеобразен апел към опазването на уникалната му флора и фауна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.