Столичната община ще проведе пилотен проект за скринингово флуорографско изследване на дихателната система

Сълзи от щастие и среден пръст за „Юве“

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Съвета за сътрудничество на високо равнище между, България, Румъния, Сърбия и Гърция

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на ПСЮИЕ

Засипаха с критики проектите за разделяне на три на Закона за движение по пътищата

Настаниха в общинско жилище бедстваща самотна майка с две деца Едното от момчетата е в инвалидна количка и майката изминаваше по 4 км пеша, за да го води на училище

Министър-председателят на Армения подаде оставка

Британски финансов експерт съди Фейсбук за фалшиви реклами от негово име

Иновативни идеи със сериозен потенциал на пролетния бургаски Хакатон

Обраха турист в резерват “Мадара”

Паркиран автомобил пламна внезапно

Откраднаха камион, превозващ 8 хил. билета за “Дисниленд” в Южна Калифорния

Цветанов на дискусия за новите закони за шофьорите: Защо да не сложим поне 3 камери на отсечка като София-Пловдив

Хванаха бургазлия да “готви” дрога в Сливен

Зам.-кметът на “Младост” Румен Русев пред “Труд”: Иванчева бавеше всичко

Българска платформа лови фалшиви новини в интернет Технологията е разработена в рамките на европейския проект Phema

Българска технология ще се бори с фалшивите новини, които заливат интернет от няколко години насам. Екип от родни специалисти стои в ядрото на европейския изследователски проект Pheme, чиято цел е разработването на възможности за изчисляване верността на информацията по определени теми в медиите и социалните мрежи.

Епохата на интернет превърна слуховете в инструмент, а фалшивите новини в оръжие. Между 80 и 90% от младежите не съумяват напълно да оценят достоверността на информацията, която използват, показа скорошно проучване на университета в Станфорд. Pheme е кръстен на древногръцката богиня на слуховете и мълвите. Стартира на 1 януари 2014 г. с участието на десетина компании, образователни и научни организации от цяла Европа, сред които Университетът на Шефилд и швейцарската телеграфна агенция Swissinfo. Българският принос е значителен – той включва семантична база данни с елемент на изкуствен интелект и приложения за верифициране на фалшиви новини, създадени от родната компания Ontotex.

Българите са предоставили концепция за извличане на информация и за свързването на хора, организации и местоположения от непроверени канали в социалните медии с обогатената контекстуална информация за тях. Алгоритмите следят социални мрежи и информационни сайтове, засичат слуховете в тях и ги класифицират в практични приложения.

В рамките на Pheme е разработен дигитален асистент за проверка на факти. Уеб базираният интерфейс помага на журналистите да изследват новини, видео и съдържание по дадена тема, да го филтрират и анализират по време, степен на влияние, противоречивост, източник и други показатели.

Платформата извършва проверка на информацията в няколко фази, обясни пред “Труд” Георги Георгиев, директор “Иновации и услуги” в Ontotext. Първата включва използването на ключови думи, с които може да се следи всичко, което се случва в социалните мрежи. Всяка история събира на едно място данни и текстове от социалните медии и новините, които говорят за едно и също нещо. По този начин се създава “тренд” – нишка, която следи дългосрочно дадено събитие.

Стил, терминология и фактология издават невярната информация

Преценката доколко една история е истинна е най-трудната част, казва  Георги Георгиев, директор „Иновации и услуги“ в Ontotext
Преценката доколко една история е истинна е най-трудната част, казва Георги Георгиев, директор „Иновации и услуги“ в Ontotext

Стилът и терминологията, с който е поднесена дадена информация, могат да ни подскажат дали тя е лъжа, разкри Георги Георгиев. Наличието на факти, като събития и числа, също се взема под внимание, както и източникът. По думите му, платформата, разработена в рамките на проекта Pheme, се опитва да определи до каква степен дадена новина е проверима.

“Една история възниква най-често в социалните мрежи и оттам започва да нараства и да се развива. Ние следим три параметъра, за да кажем на журналиста, че тя е интересна за него. Първо определяме колко е популярна, като мерим колко хора се интересуват от нея, в колко новинарски сайтове е излязла и т.н. На второ място алгоритъмът прави преценка доколко истинна е тази история. Това е най-трудната част. Системата се опитва да определи как е написано дадено нещо, до колко то е фактологично, кой го е публикувал и в каква мрежа”, посочи Георгиев.

Платформата все още се тества, като целта са създателите є е до края на годината да направят достъпна част от нея. Това ще стане чрез специален интернет сайт, като в началото тя ще следи само зададени от администраторите теми и събития. В последствие ще има версия, която медии и други организации ще могат да закупят и инсталират, за да създават сами свои тематични нишки, обясни Георги Георгиев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. 1. Оруел 1984
    2.Дали са взели предвид, че психопати като ферхофстад, плевнелиев и меркел си вярват като говорят безумия, та стилът едва ли е достоверен критерий за лъжа?!

  2. Тази система за цензура и силово ограничаване на достъпа до информация на кой ще служи. Кои ги е страх от истините, че народът ще вземе да се събуди и измислил този кокошкарски метод ?

    Значи някой друг щял да определя кои новини ще четем и кои няма да можем да видим само защото не са угодни на някои смятащи се за много умни глави !

    1. Да, да, да! Всички демократи трябва да мислят в линията на партиите от системата… по лесно е някак си и помага слабоумните да не получават шизоразстройства. Виж петро и корни например.

  3. Ма нали си имаме и еврокомисарка, специалистка по фалшиви новини и фейсбук, отсега нататък няма да четем новини, които не съответстват на линията, зададена от брюкселските зелки.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.