Пучдемон се закани да формира ново правителство

Грантаджии, зелени и протестъри с апетити към държавни пари

Теменужка Петкова: Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба

Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Софийският университет и BASF ще подпишат споразумение за сътрудничество

Пистатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

12,2 млн. евро за проекти в пограничния район между България и Сърбия

Ураганен вятър събори 6 ел. стълба в благоевградско село

Майк Пенс: Американското посолство ще бъде преместено в Ерусалим до края на следващата година

В Германия заловиха наш наркодилър, избягал от правосъдието

Българска платформа лови фалшиви новини в интернет Технологията е разработена в рамките на европейския проект Phema

Епохата на интернет превърна слуховете в инструмент, а фалшивите новини в оръжие.

Българска технология ще се бори с фалшивите новини, които заливат интернет от няколко години насам. Екип от родни специалисти стои в ядрото на европейския изследователски проект Pheme, чиято цел е разработването на възможности за изчисляване верността на информацията по определени теми в медиите и социалните мрежи.

Епохата на интернет превърна слуховете в инструмент, а фалшивите новини в оръжие. Между 80 и 90% от младежите не съумяват напълно да оценят достоверността на информацията, която използват, показа скорошно проучване на университета в Станфорд. Pheme е кръстен на древногръцката богиня на слуховете и мълвите. Стартира на 1 януари 2014 г. с участието на десетина компании, образователни и научни организации от цяла Европа, сред които Университетът на Шефилд и швейцарската телеграфна агенция Swissinfo. Българският принос е значителен – той включва семантична база данни с елемент на изкуствен интелект и приложения за верифициране на фалшиви новини, създадени от родната компания Ontotex.

Българите са предоставили концепция за извличане на информация и за свързването на хора, организации и местоположения от непроверени канали в социалните медии с обогатената контекстуална информация за тях. Алгоритмите следят социални мрежи и информационни сайтове, засичат слуховете в тях и ги класифицират в практични приложения.

В рамките на Pheme е разработен дигитален асистент за проверка на факти. Уеб базираният интерфейс помага на журналистите да изследват новини, видео и съдържание по дадена тема, да го филтрират и анализират по време, степен на влияние, противоречивост, източник и други показатели.

Платформата извършва проверка на информацията в няколко фази, обясни пред “Труд” Георги Георгиев, директор “Иновации и услуги” в Ontotext. Първата включва използването на ключови думи, с които може да се следи всичко, което се случва в социалните мрежи. Всяка история събира на едно място данни и текстове от социалните медии и новините, които говорят за едно и също нещо. По този начин се създава “тренд” – нишка, която следи дългосрочно дадено събитие.

Стил, терминология и фактология издават невярната информация

Преценката доколко една история е истинна е най-трудната част, казва  Георги Георгиев, директор „Иновации и услуги“ в Ontotext
Преценката доколко една история е истинна е най-трудната част, казва Георги Георгиев, директор „Иновации и услуги“ в Ontotext

Стилът и терминологията, с който е поднесена дадена информация, могат да ни подскажат дали тя е лъжа, разкри Георги Георгиев. Наличието на факти, като събития и числа, също се взема под внимание, както и източникът. По думите му, платформата, разработена в рамките на проекта Pheme, се опитва да определи до каква степен дадена новина е проверима.

“Една история възниква най-често в социалните мрежи и оттам започва да нараства и да се развива. Ние следим три параметъра, за да кажем на журналиста, че тя е интересна за него. Първо определяме колко е популярна, като мерим колко хора се интересуват от нея, в колко новинарски сайтове е излязла и т.н. На второ място алгоритъмът прави преценка доколко истинна е тази история. Това е най-трудната част. Системата се опитва да определи как е написано дадено нещо, до колко то е фактологично, кой го е публикувал и в каква мрежа”, посочи Георгиев.

Платформата все още се тества, като целта са създателите є е до края на годината да направят достъпна част от нея. Това ще стане чрез специален интернет сайт, като в началото тя ще следи само зададени от администраторите теми и събития. В последствие ще има версия, която медии и други организации ще могат да закупят и инсталират, за да създават сами свои тематични нишки, обясни Георги Георгиев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. 1. Оруел 1984
    2.Дали са взели предвид, че психопати като ферхофстад, плевнелиев и меркел си вярват като говорят безумия, та стилът едва ли е достоверен критерий за лъжа?!

  2. Тази система за цензура и силово ограничаване на достъпа до информация на кой ще служи. Кои ги е страх от истините, че народът ще вземе да се събуди и измислил този кокошкарски метод ?

    Значи някой друг щял да определя кои новини ще четем и кои няма да можем да видим само защото не са угодни на някои смятащи се за много умни глави !

    1. Да, да, да! Всички демократи трябва да мислят в линията на партиите от системата… по лесно е някак си и помага слабоумните да не получават шизоразстройства. Виж петро и корни например.

  3. Ма нали си имаме и еврокомисарка, специалистка по фалшиви новини и фейсбук, отсега нататък няма да четем новини, които не съответстват на линията, зададена от брюкселските зелки.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.