Горски педагози ще участват в конгрес в Рига

Спипаха инспектор от БАБХ – Пловдив с подкуп от 1000 лв. и 2 торбички сирене и кашкавал

Победителите делят награден фонд от 6800 лева

Бразилецът в „Ботев“ (Пд) най-резултатен в Европа

Никола Груевски няма да бъде екстрадиран в Северна Македония

ЕК: Държавите от ЕС не са длъжни да приемат кораби с мигранти

Талант, красота и музикални импровизации „В полите на Витоша”

Арестуваха сериен домашен обирджия Часове след обир в Горна Оряховица наел жилище в Шумен

Редят номинациите за кмет и общински съветници в БСП в Търново

Принц Уилям не се притеснява, ако някое от децата му се окаже гей

И Италия застана зад идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство

Намереният мъртъв мъж в Пловдив убит от жена си, арестуваха я 47-годишната пловдивчанка го намушкала в корема след скандал, опитала да прикрие следите

Индийски самолет кацна извънредно на летище в Лондон заради бомбена заплаха

Момчето, което се удави в Дунав, показало ден по-рано клип на майка си как скача в реката

Здравко Здравков: Най-вероятно временно ще бъда председател на Столичния строителен надзор

Българска политика с европари въртят „зелените“

Схемата на „зелените“ за преточване на европейски пари взети за екология, но употребявани за политическа дейност, е добре отработена през годините, показват редица установени от „Труд“ факти.

На практика с евросредствата организациите от коалицията „За да остане природа в България“, която е едно с партия „Зелените“, финансират политическите си кампании и акции.

Малката формация, която никога не е преминавала самостоятелно 1% на парламентарни избори, от пролетта стана част от „новото дясно“ обединение „Демократична България“. В него са още ДСБ и „Да, България“. Така експертният опит в усвояването на пари от Брюксел за екологични проекти със съмнителна полза вече ще е в изгода на коалицията в нейния политически стремеж да предизвика предсрочни парламентарни избори.

Както „Труд“ съобщи миналата седмица, в периода 2007-2013 година четири организации от „За да остане природа в България“ (ПП „Зелените) са усвоили за спасяването на лешояди и керкенези сериозна сума по програмата LIFE. Българско дружество за защита на птиците, Фондация „Биоразнообразие“, Зелени Балкани-Стара Загора и WWF-Дунавско-Карпатска програма са прибрали 14.6 милиона евро за реализирането на 10 проекта.

Това е две трети от общия бюджет за България по LIFE за 6-те години, който е бил 23 милиона евро. От 2014 до 2020 финансовата рамка на LIFE за целия ЕС е 3 456 655 000 евро, а както става ясно, след 2020-а ще се повиши с 60%. Така и за България сумата ще се увеличи, което осигурява повече пари за политическите действия на „зелените“.

Представяйки се за неправителствени (граждански) организации от „За да остане природа в България“ (ПП „Зелените“) кандидатстват по проекти на LIFE. За благото на орли, лешояди, червеногуши гъски и керкенези „еколозите“ правят специализирани сайтове, в които пускат информация за дейността си, но пълни и изчерпателни финансови отчети не се намират. Причината е, че тяхната същинска работа няма нищо общо с опазването на природата – те са професионални политици с голям опит зад гърба си.

От понеделник в „За да остане природа в България“ (ПП „Зелените) имат повод за радост – един от основните им финансови източници, програма LIFE, ще бъде с увеличен бюджет след 2020 година. Съобщението за това направи еврокомисарят по околна среда Кармену Вела на заседанието на ресорните министри от страните-членки в Люксембург.

„Най-новите законодателни предложения на ЕК са първо по програмата LIFE. В рамките на програмния пакет след 2020 година предлагаме нарастване на бюджета й с близо 60%, така че общата стойност да стане 5 450 000 000 евро. По този начин ще укрепим програмата като средство за повишаване на съответствията с екологичната и климатична политика на ЕС“, заяви Вела.

 

Фалшивите граждани

Още през януари „Труд“ писа за политическите кариери на водещите лица в „За да остане природа в България“ (ПП „Зелените). На последния вот за Народно събрание в листите на коалицията между „Да, България“, ДЕОС и ПП „Зелените“ намериха място много „граждани“, които благодарение на това си название усвояват европари.

Кандидат за депутат беше Андрей Ковачев, когото всички представят като биолог, гражданин и експерт. Напиращ за място в НС бе и Петко Цветков, иначе работещ в неправителствената Фондация „Биоразнообразие“, усвоявала пари по LIFE.

В листата се кипреше и Тома Белев. Като най-виден„гражданин“ той е и с най-голям политически опит – бил е кандидат за евродепутат на първите избори у нас за представители в ЕП. Тогава е издигнат от Зелената партия (не ПП „Зелените“, която тогава не съществува – б.а.), водена от бившия кмет на София Александър Каракачанов. На вота Белев се явява докато е държавен служител – тогава е директор на Природен парк „Витоша“, благодарение на което оглавява и Асоциацията на парковете в България. И получава 0.5% подкрепа.

Комичното е, че „екологът“, който сега е от така нареченото правителство в сянка на „десните“ от „Демократична България“, е бил номинация на Зелената партия, по онова време част от лявата „Коалиция за България“ – една от трите формации в тройната коалиция, съставена след изборите през 2005 година. Зам.-председателят на Зелената партия Димитър Бонгалов дори получава заместник-министерски пост в Министерството на правосъдието. А през това време Тома Белев, който уж никога не е имал общо с политически формации, е кандидат за евродепутат.

Но всички тези факти не пречат на Белев и днес да се представя за „гражданин“ и „експерт“ и да отрича, че е политик.

Списъкът с неуспели депутати на последния вот не свършва до тук – в листите на „Движение Да, България“ (с резултат от 2.96% на Избори 2017) са още от най-гласовитите граждански активисти на „зелените“ – Петър Кърджилов (пиар на арестуваната за подкуп кметица на „Младост“ Десислава Иванчева – б.а.), Андрей Ралев, Александър Дунчев.

Сега на тези хора сто на сто предстои нов опит да се доберат до власт, след като сключиха поредния политически брак по сметка – ще пробват отново в тройна коалиция – с „Да, България“ и ДСБ вместо ДЕОС.

Именно трите партии неотдавна си признаха, че протестирали заедно уж в защита на Пирин, на иначе обявените за „граждански“ митинги. На тях вече се събират по 10-20 души, след като обикновените хора разбраха, че са употребявани месеци наред с политическа цел. И макар „новото дясно“ да има проблем с народната подкрепа, едва ли трябва да се притеснява за приходите си. Докато Брюксел увеличава парите за „гражданските“ организации, „зелените“ винаги ще се пишат такива в името на някой и друг евромилион, с който да финансират политическата си дейност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. То с чужди пари всеки може…Ама те тия така са свикнали открай време

  2. Омръзна ми да слушам как зелените крадат ден след ден..давайте да правим нещо да ги спрем

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.