Българска политика с европари въртят „зелените“

Схемата на „зелените“ за преточване на европейски пари взети за екология, но употребявани за политическа дейност, е добре отработена през годините, показват редица установени от „Труд“ факти.

На практика с евросредствата организациите от коалицията „За да остане природа в България“, която е едно с партия „Зелените“, финансират политическите си кампании и акции.

Малката формация, която никога не е преминавала самостоятелно 1% на парламентарни избори, от пролетта стана част от „новото дясно“ обединение „Демократична България“. В него са още ДСБ и „Да, България“. Така експертният опит в усвояването на пари от Брюксел за екологични проекти със съмнителна полза вече ще е в изгода на коалицията в нейния политически стремеж да предизвика предсрочни парламентарни избори.

Както „Труд“ съобщи миналата седмица , в периода 2007-2013 година четири организации от „За да остане природа в България“ (ПП „Зелените) са усвоили за спасяването на лешояди и керкенези сериозна сума по програмата LIFE. Българско дружество за защита на птиците, Фондация „Биоразнообразие“, Зелени Балкани-Стара Загора и WWF-Дунавско-Карпатска програма са прибрали 14.6 милиона евро за реализирането на 10 проекта.

Това е две трети от общия бюджет за България по LIFE за 6-те години, който е бил 23 милиона евро. От 2014 до 2020 финансовата рамка на LIFE за целия ЕС е 3 456 655 000 евро, а както става ясно, след 2020-а ще се повиши с 60%. Така и за България сумата ще се увеличи, което осигурява повече пари за политическите действия на „зелените“.

Представяйки се за неправителствени (граждански) организации от „За да остане природа в България“ (ПП „Зелените“) кандидатстват по проекти на LIFE. За благото на орли, лешояди, червеногуши гъски и керкенези „еколозите“ правят специализирани сайтове, в които пускат информация за дейността си, но пълни и изчерпателни финансови отчети не се намират. Причината е, че тяхната същинска работа няма нищо общо с опазването на природата – те са професионални политици с голям опит зад гърба си.

От понеделник в „За да остане природа в България“ (ПП „Зелените) имат повод за радост – един от основните им финансови източници, програма LIFE, ще бъде с увеличен бюджет след 2020 година. Съобщението за това направи еврокомисарят по околна среда Кармену Вела на заседанието на ресорните министри от страните-членки в Люксембург.

„Най-новите законодателни предложения на ЕК са първо по програмата LIFE. В рамките на програмния пакет след 2020 година предлагаме нарастване на бюджета й с близо 60%, така че общата стойност да стане 5 450 000 000 евро. По този начин ще укрепим програмата като средство за повишаване на съответствията с екологичната и климатична политика на ЕС“, заяви Вела.

 

Фалшивите граждани

Още през януари „Труд“ писа за политическите кариери на водещите лица в „За да остане природа в България“ (ПП „Зелените) . На последния вот за Народно събрание в листите на коалицията между „Да, България“, ДЕОС и ПП „Зелените“ намериха място много „граждани“, които благодарение на това си название усвояват европари.

Кандидат за депутат беше Андрей Ковачев, когото всички представят като биолог, гражданин и експерт. Напиращ за място в НС бе и Петко Цветков, иначе работещ в неправителствената Фондация „Биоразнообразие“, усвоявала пари по LIFE.

В листата се кипреше и Тома Белев. Като най-виден„гражданин“ той е и с най-голям политически опит – бил е кандидат за евродепутат на първите избори у нас за представители в ЕП. Тогава е издигнат от Зелената партия (не ПП „Зелените“, която тогава не съществува - б.а.), водена от бившия кмет на София Александър Каракачанов. На вота Белев се явява докато е държавен служител – тогава е директор на Природен парк „Витоша“, благодарение на което оглавява и Асоциацията на парковете в България. И получава 0.5% подкрепа.

Комичното е, че „екологът“, който сега е от така нареченото правителство в сянка на „десните“ от „Демократична България“, е бил номинация на Зелената партия, по онова време част от лявата „Коалиция за България“ - една от трите формации в тройната коалиция, съставена след изборите през 2005 година. Зам.-председателят на Зелената партия Димитър Бонгалов дори получава заместник-министерски пост в Министерството на правосъдието. А през това време Тома Белев, който уж никога не е имал общо с политически формации, е кандидат за евродепутат.

Но всички тези факти не пречат на Белев и днес да се представя за „гражданин“ и „експерт“ и да отрича, че е политик.

Списъкът с неуспели депутати на последния вот не свършва до тук – в листите на „Движение Да, България“ (с резултат от 2.96% на Избори 2017) са още от най-гласовитите граждански активисти на „зелените“ – Петър Кърджилов (пиар на арестуваната за подкуп кметица на „Младост“ Десислава Иванчева – б.а.), Андрей Ралев, Александър Дунчев.

Сега на тези хора сто на сто предстои нов опит да се доберат до власт, след като сключиха поредния политически брак по сметка – ще пробват отново в тройна коалиция - с „Да, България“ и ДСБ вместо ДЕОС.

Именно трите партии неотдавна си признаха, че протестирали заедно уж в защита на Пирин, на иначе обявените за „граждански“ митинги. На тях вече се събират по 10-20 души, след като обикновените хора разбраха, че са употребявани месеци наред с политическа цел. И макар „новото дясно“ да има проблем с народната подкрепа, едва ли трябва да се притеснява за приходите си. Докато Брюксел увеличава парите за „гражданските“ организации, „зелените“ винаги ще се пишат такива в името на някой и друг евромилион, с който да финансират политическата си дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България