Българските ВМС се оборудваха с бързоходни бойни лодки за 2 млн. долара

Четири нови бързоходни моторни бойни лодки за близо 2 млн. долара са най-новото попълнение в състава на българските ВМС. Плавателните съдове са дарение от САЩ, а България е първата държава в Черноморския регион, която получава такава военна техника, заяви посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин. Заедно с командира на ВМС контраадмирал Митко Петев той присъства на церемонията по зачисляване на лодките и връчване на сертификатите на 18 военнослужещи, завършили курс за експлоатацията им в Училището на специалните сили на САЩ.

"С новата придобивка и вертолетите "Пантер" военният ни флот вече има пълен комплект за бърза реакция", посочи контраадмирал Петев. Според него лодките могат да се ползват при терористичен акт, при проверка, ескорт и задържане на кораби, за търсене и спасяване на море, за евакуация на пострадали. С тях военните ще помагат и на МВР в борбата с нелегалната емиграция. Бързоходните лодки развиват скорост до 40 възла, а радиусът им на действие е над 100 морски мили. На борда има хидроакустична станция и камери за нощно и топлинно виждане, като съществува и опция за монтаж на тежко автоматично оръжие.

"Дарението подпомага както националната сигурност на България, така и колективната, в рамките на НАТО", подчерта посланик Рубин. Той съобщи, че в началото на следващата година Училището на специалните сили на САЩ ще проведе Черноморска инициатива за обучение на офицери от страните-членки на НАТО, както и от Украйна.

"Това е начин да се противостои на заплахите в региона. Работим много тясно с българските ВМС и се надяваме те да поемат инструкторска роля в това предстоящо обучение", поясни посланикът на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България