Българските граничари отказаха пред съда показания по "турското дело"

Окръжен съд-Бургас

Българските граничари Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов отказаха да дават показания пред Районния съд в Бургас в четвъртък. "Не разбираме в какво ни обвиняват, а в материалите по делото, с които се запознахме, няма представени никакви доказателства", заяви Михаил Цонков и коментира че по тази причина на този етап няма да дават обяснения.

В открито съдебно заседание на 21.03.2017 г. Бургаският районен съд връчи на четиримата български граждани обвинителни актове, внесени срещу тях в Тежък Наказателен съд – град Къркларели, за да им бъдат разяснени правата и да бъдат поканени да дадат обяснения по повдигатите им обвинения в Република Турция, с цел организиране на тяхната защита. Граничарите дефакто са обвинени от турските власти за смъртта на рибаря Ерджан Ялчин при инцидент край Резово, станал преди 9 години.

На 17 април 2008 г., наши гранични полицаи засекли турски бракониери да ловят калкан. Бракониерите не се подчинили на нашите граничари, които им указали да спрат, после започнал ръкопашен бой. От служебното оръжие на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, който се оказал фатален за един от турците- Ерджан Ялчън, починал на път за бургаската болница. Следствието констатира, че изстрелът от пистолета бил произведен, тъй като оръжието се заплело в мрежите.

Тогава Военна прокуратура повдига обвинение срещу Михаил Цонков. Делото срещу него беше прекратено, последва обжалване и Военният апелативен съд потвърди прекратяването.

Вчера съдът информира българите, че те могат да дадат или да откажат да дадат обяснения по обвинението и имат право да се запознаят с делото, да представят доказателства, да участват в наказателното производство, да обжалват актовете, които накърняват техните права и законни интереси. "Не се признаваме за виновени, изпълнявали сме задачите, поставени от нашата държава, по нашите закони", заяви граничарят Николай Костов.

Коментари

Задължително поле