Делян Пеевски пред в. “Телеграф”: Войната между Прокопиев и Цветан Василев бе за сърцето на Костов

5-ма фенове остават в ареста след инцидентите вчера в София

Летище София се похвали с близо половин милион пътници за месец

Моравецки и Нетаняху ще потушават напрежението след скандала по повод Холокоста

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна на отношението към България Визитата на президента Радев бе изключително успешна, каза депутатът

Димитър Маргаритов, КЗП: Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват задължителна информация

Алпинист-ветеран: Младите подценяват опасностите в планината

Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция е успех за българското председателство

САЩ обмислят нови санкции срещу руски официални лица

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: Няма да подам оставка

Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Българските евродепутати се обединиха в защита на родните ТЕЦ-ове

Снимка: Уикипедия

Българските депутати в Европейския парламент излязоха с обща позиция до Еврокомисията в защита на въглищните топлоелектрически централи у нас. Писмото е подписано от 16 от 17-те български представители в Страсбург, съобщи БНР.

Според българските депутати завишаването на екостандартите за големите горивни инсталации не отчитало спецификата на местните лигнитни въглища с високо съдържание на сяра и пепел.

Изискванията за удовлетворяване на по-високи степени на сероочистване са свързани със скъпоструваща реконструкция, което би довело до несъразмерно високи разходи спрямо ползите за околната среда, се посочва в позицията на евродепутатите. Те искат от ЕК да преразгледа предложените стойности.

Безусловното им прилагане може да доведе до ограничаване експлоатацията и загуба на перспектива за централите в Източно-маришкия басейн, пише в писмото. Въглищните централи в района на мини Марица – Изток осигуряват работа на 33 000 миньори и още 120 000 работни места от свързаните дейности.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. със сигурност поръчковите Зелени на Тома Белев ще си мълчат по този въпрос. Крайно време е да се закрият тези ТЕЦ-ове и България да премине на чиста и екологична енергия. Добро за хората, добро за туризма, добро за България.

  2. Кое им е българското на тия централи като са американски? Та чий интереси защитават депутатите?

  3. демократи – мислят за местата си, а не за децата!
    централите трябва да бъдат затворени в името на здравето на хората, които тези си мислят че представляват. и за да не се налага след 10 години да обсъждаме същите теми 0 да се наводнят мините, както направи татчър.

    1. Ама сте и специалисти… Вярно е, че два от ТЕЦ-овете са американски. Третият обаче е български и на всичко отгоре дава в пъти повече ток от двата американски. Но в случая се говори не за тецовете, защото те могат да минат и на газ. Говори се за трите ДЪРЖАВНИ рудника, в които работят почти 10 000 българи. На всичко отгоре, ако се закрият рудниците трябва да се дадат СТОТИЦИ милиони за рекултивация, която сега се прави поетапно от печалбата. Ама като нищо не разирате – плюйте си. Въглищата така или иначе до 30 години ще свършат. Защо да не ги ползваме, а през това време да рекултивираме, та наследниците ни да не получат марсиански пейзаж в дар?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.