Българските и румънските военновъздушни сили участваха в съвместна летателна тренировка „Blue Bridge - 2018”

Двойка МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и МиГ-21 от състава на авиобаза Михаил Когълничано на румънските Военновъздушни сили изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисия по Air Policing чрез прехващането на самолет, преминаващ нерегламентирано през въздушното пространство на България и Румъния. Това беше сценарият на съвместната летателна тренировка „Blue Bridge - 2018”, която се провежда ежегодно от 2012 г. насам между българските и румънските военновъздушни сили (ВВС), съобщиха от МО.

В ролята на „самолет-нарушител“ беше румънски военнотранспортен самолет „Спартан“ C-27J от авиобаза Отопени на румънските ВВС, който беше прехванат от дежурните изтребители на военновъздушните сили на двете страни и принуден да кацне на летище Граф Игнатиево.

При съвместните полети се извърши и реално приемане и предаване на управлението на екипажите от съответните национални центрове за управление.

Целта на българо-румънските тренировъчни полети е постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство, както и повишаване на подготовката на екипажите за точно изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи във въздушното пространство на двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България