Българските превозвачи готвят ответни мерки, ако се стигне до блокада на границата с Гърция

Българските превозвачи готвят ответни мерки, ако се стигне до блокада на границата. Това обяви пред "Фокус" изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев по повод протеста на фермери в южната ни съседка, които и днес ще опитат да блокират граничен пункт „Кулата - Промахон".

„Имаме готовност да протестираме чрез недопускане на гръцка земеделска продукция и риба на територията на България, било като внос или като транзит. Това са нашите мерки, които сме решили да предприемем. Гръцкия премиер пое ангажимент да не се допускат повече блокади по границите, но ние точно и ясно казахме на гръцката прокуратура, че ако се стигне до блокади, това означа, че гръцката държава не си е свършила работата, защото има текстове в гръцкото законодателство, които забраняват блокирането на автомагистрали и гранични пунктове. Ние поискахме, ако се стигне до там, да бъдат подведени под наказателна отговорност съответните лица“, каза още Арабаджиев.

Той допълни, че от миналогодишните блокади загубите за българските превозвачи са в размер на 20 милиона евро и компенсации за тях не са получени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа