На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Българските ученици на 45-то място в света по четене и математика

Снимка: Архив

Българските ученици са на 45-то място в света по четене, математика и природни науки. Това показват резултатите от международното изследване PISA за 2015 г., които бяха представени днес едновременно във всичките 70 държави, обхванати от него.

На първо място в програмата за международно оценяване на учениците е Сингапур.
От съседите ни по-добра оценка получава образователната система в Гърция – 43-то място. След нас са Румъния – 48, Турция – 52, Македония – 67. Русия е на 32-ро място, САЩ – на 25-то.

Програмата измерва доколко учениците могат да използват знанията си в реалния живот. При представянето на резултатите за България в МОН, вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева, посочи, че средно 37,9% от младежите в България са функционално неграмотни. По математика обаче под нивото на функционалната грамотност са 42% от юношите. Подобна е и картината при четенето.

Изследването PISA е проведено през периода от април – май 2015 г. В него са участвали 6363 момичета и момчета на 15-16 годишна възраст от 180 училища. През 2015 г. изследването е компютърно базирано и включва решаване на тест в продължение на два часа с модули природни науки, математика, четене и модул “Решаване на проблеми в сътрудничество”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. важното е, че всички са попили евроатлантическите ценности на плевнелиев и кунева…

  2. И какъв е този, който прави оценката? След 27-годишно мачкане на образованието сега на 45 място, а на световни първенства и олимпиади всички отличия са за България. Представям си, ако не бяха тези продажни гадове, убиващи българското образование сигурно ка световните състезания съперниците ни щяха да изпада в пълен блокаж.

  3. Пълни глупости. Некой много иска Българите да са на дъното, та даже и съвсем да изчезнат – ниска раждаемост, висока смъртност, масов гурбет и изнасяне на български дечица по света, раждане на нови българчета извън България и пр. геноцид. И защо ли ни мразят толкоз? А и Ив. Савов е много прав. Когато им разказвахме, разказваме на интерфренодвете как и какво сме учили в България, преди 89. те ни питат много ли парета сме дали за частното ни уще:))))

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.