Българските ученици на 45-то място в света по четене и математика

ученици

Българските ученици са на 45-то място в света по четене, математика и природни науки. Това показват резултатите от международното изследване PISA за 2015 г., които бяха представени днес едновременно във всичките 70 държави, обхванати от него.

На първо място в програмата за международно оценяване на учениците е Сингапур.

От съседите ни по-добра оценка получава образователната система в Гърция - 43-то място. След нас са Румъния - 48, Турция - 52, Македония - 67. Русия е на 32-ро място, САЩ - на 25-то.

Програмата измерва доколко учениците могат да използват знанията си в реалния живот. При представянето на резултатите за България в МОН, вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева, посочи, че средно 37,9% от младежите в България са функционално неграмотни. По математика обаче под нивото на функционалната грамотност са 42% от юношите. Подобна е и картината при четенето.

Изследването PISA е проведено през периода от април - май 2015 г. В него са участвали 6363 момичета и момчета на 15-16 годишна възраст от 180 училища. През 2015 г. изследването е компютърно базирано и включва решаване на тест в продължение на два часа с модули природни науки, математика, четене и модул "Решаване на проблеми в сътрудничество".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование