Българските ученици ядат твърде много сладко и пият алкохол

Снимка: Архив

Българските ученици на възраст между 11 и 15 години консумират прекалено много сладки храни, безалкохолни напитки и алкохол. Това сочи международно изследване, проведено в сътрудничество със Световната здравна организация в 43 държави от Европа, Съединените щати и Канада.

У нас то бе представено на пресконференция съвместно от Института за изследване на населението и човека към БАН, Министерство на здравеопазването, СЗО и УНИЦЕФ.

Най-често консумираната храна от учениците от 5-и, 7-и и 9-и клас са сладките неща, споделят близо 44 на сто от анкетираните. 35 на сто пият безалкохолно със захар, информира БНР.

Близо една четвърт от момчетата и 13 процента от момичетата са с наднормено тегло, а ежедневната физическа активност намалява с възрастта.

40 на сто от 15-годишните момчета и 21 процента от момичетата съобщават, че са имали сексуални контакти. Всяко трето дете посочва, че първият сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.

30 на сто от подрастващите пушат. Учениците в България са сред първите по индикатор „училищен тормоз“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.