Българският канал за трафик на хора с цел трудова експлоатация във Франция е бил най-големият в ЕС

Спецпрокуратурата даде брифинг за разбитата група за трафик на хора с цел трудова експлоатация във Франция , чиито организатори са българи.

Задържани са четирима, от които трима българи - баща и син, а третият отговарял за набирането на хора от Търговищко. Единственият французин в групата е осигурявал работодатели.

Подмамвали са хора с нисък социален статус и малък социален опит да работят в селското стопанство на територията на Франция. Сумата, която престъпниците са обещавали, е между 60 и 80 евро на ден. Подписвани са били договори на чужд език, като пострадалите даже не са знаели на какъв точно.

Откарвани са във Франция с нерегламентиран транспорт и са живеели на палатки в полето без вода и никакви човешки условия. От обещаните 80 евро на ден за работниците е оставала мизерна сума, защото са им удържали разходи за спане и транспорт.

Групата е разбита от ГДБОП заедно с Евроджъст, с когото е било създадено бюро за разследване.

Евроджъст признава, че това е най-големият пресечен канал за трафик на хора с цел трудова експлоатация на територията на ЕС.

Наблюдаващият прокурор Деянова обясни, че досъдебното производство е образувано през май тази година и са събрани достатъчно доказателства срещу трафикантите. Задържането им е станало на 17 септември. Работниците са били наемани за 20 дни, като е трябвало в този срок да получат 1700 евро, но не са получили почти нищо. Тези пари тримата българи трафиканти са купували имоти във Франция, включително и магазин и затова срещу тях е образувано дело и за пране на пари.

Коментари

Задължително поле