Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

“Ер Франс” анулира полети заради стачка на персонала

Премиерът Борисов в Брюксел: Европа трябва да разполага със силни фондове за финансиране на социалните политики

Една година условно получи холандец за убийство на пътя във Варна

Румен Радев: Спасявайки сънародниците си евреи, българите отстояха и достойнството на Европа

Полицията в Кипър издирва Петев

“Левски” и ЦСКА се замерят с декларации

Роми се втурнаха на прегледи в нова здравна служба

Бойко Борисов: От 15 години се боря противозаконното отнемане на автомобил да стане кражба (СТЕНОГРАМА)

Бизнес сдружение помага на фирми да усвояват директно средства от ЕС

Гурбетчия сезира прокуратурата за измама Горнооряховецът събарял казарми от времето на Хитлер в Лайпциг и не получил нито лев

130 български общини се регистрираха за ден по инициативата на ЕС за безплатен безжичен интернет

Разбита е банда, снабдявала албанци с фалшиви пари и паспорти

Опозицията хвърли сълзотворен газ в парламента на Косово (ВИДЕО)

Задържаха мъж, нанесъл побой на 32-годишна жена и отвлякъл 6-годишното й дете

Патриарх Неофит отслужи тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини

Снимка: Пресслужба на Св. Синод - Слово на Българския патриарх Неофит на празничния водосвет и освещаване на бойните знамена в деня на св. вмчк Георги Победоносец

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин.

След словото му започна и военният парад, в който ще вземат участие самолети МиГ-29, вертолети Ми-17 и “Кугар”. По пл. “Княз Александър I” ще преминат 1200 военнослужещи от въоръжените сили на Република България.

Днес Църквата чества паметта на св. Георги Победоносец – един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, считан за покровител на войнството. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично отслужи празничния водосвет пред Паметника на незнайния воин и благослови българските държавници и военни по случай празника.

В края на молитвата на 6 май се повтаря отново три пъти “Христос Воскресе”, а войниците и държавниците на площада отвърнаха в един глас “Во Истина Воскресе”.

На площада присъства президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.

С камбанен звън и “На многая лета” започна ритуалът по освещаването на знамената-светини. Благослов получиха многото ветерани, които са дошли на ритуала.

Публикуваме словото на Патриарх Неофит на празничния водосвет и освещаване на бойните знамена в деня на св. вмчк Георги Победоносец без редакторска намеса:

“Уважаеми г-н Президент на Република България и

върховен главнокомадващ въоръжените сили,

Уважаеми г-н Председател на Народното събрание,

Уважаеми господин Министър-председател, Уважаеми г-н Министър на отбраната,

Уважаеми г-н Началник на отбраната,

Уважаеми господа офицери, сержанти и войници,

Ваши Превъзходителства, Уважаеми представители на българската държавност, Ваше Високопреосвещенство и Преосвещенство, боголюбиви отци, обични във Възкръсналия Господ братя и сестри,

Христос Воскресе!

Верни на вековната традиция, и днес, в деня на дивния и славен Христов мъченик и победоносен воин Георги молитвено изпросваме от Всеподателя Неговата божествена милост и закрила, като призоваваме Божията благодат над тази вода, с която поръсваме знамената на славната и непобедима българска армия. Знамената, които безстрашното наше войнство винаги е опазвало с чест и достойнство, и под които са проливали кръвта си безброй знайни и незнайни синове на скъпия ни народ, отдавайки живота си за своите братя по вяра и род, за славата и честта на своята обична Родина България.

Тяхната светла памет и техният пример на жертвена любов задължават и нас към същия подвиг и жертвено служение в полза на Църквата и Отечеството ни, за да пребъде България, а народът ни неизменно да продължава по пътя на своя духовен и културен възход. Уповавайки се всякога на Всевишния Бог и на небесното, молитвено застъпничество на всички отвека просияли Негови светци, особено място сред които в сърцата на народа ни заема днес честваният от Църквата свети Георги Победоносец.

В тежките дни, които изживява не само страната ни, но и целият свят, българската армия отново е призвана да бъде онзи надежден гарант за сигурността на нашия народ и за целостта на скъпото ни Отечество. Армия победителка, прославила името на страната ни с несломимия си дух и със своите чутовни победи, извоювани под знака на Христовия Кръст.

Нека неоскъдяващата божествена благодат всякога да пребъдва над тези знамена, а Божията десница неизменно да бъде с родното наше войнство. Нека продължаваме да стоим здраво във вярата на нашите предци, да вървим по техните стъпки и да следваме оставения ни от тях образец и пример на безкористна и жертвена любов към Бога, към Неговата света Църква и към свидната ни Родина – майка България.

Божията закрила по небесното застъпничество на св. Георги Победоносец и всички Божии светци всякога да бъдат с нас!

Честит и благословен празник на Храбростта и Българската армия! Христос Воскресе!”

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.