Българският товарен дрон "Черен лебед" извърши успешен тестов полет от летище Балчик

"Дронамикс"

Летателният апарат може да пренася бързо, евтино и екологично 350 кг товари на 2500 км

Българската авиокомпания за товарни дронове "Дронамикс" извърши успешен първи тестов полет на готовия си прототип „Черен лебед“ от летище Балчик, съобщиха от дружеството. То бе създадено през 2014 г. от братята Свилен и Константин Рангелови с идеята да направи революция в доставките на храни, лекарства, резервни части, онлайн покупки и други стоки по въздух, осигурявайки бърза, евтина и екологична алтернатива на стандартните видове транспорт.

"Дронамикс" е първата компания за карго дронове, която има лиценз за операции в Европа и първият стратегически партньор на IATA за дронове в световен мащаб.  През ноември миналата година тя подписа споразумение за партньорство с община Балчик. След месеци наземни тестове вчера „Черен лебед“ направи първия си реален полет от морското летище. "Черен лебед" е прелетял 10 минути и 27 секунди на височина 610 м и със скорост 140 км, управляван дистанционно от двама пилоти от търговската авиация, базирани в наземната контролна станция на "Дронамикс".   

След успешния реален тест от дружеството обявиха, че още тази година започват търговски полети в Европа. "Черен лебед" не вози хора, но може да пренася 350 кг товари на 2500 км, ползвайки гориво с нулеви емисии. Това позволява да се извършват доставки на дълги разстояния в рамките на един и същи ден. Друг плюс е, че превозът с този тип летателни апарати е 50% по-евтин от останалите видове транспорт.  

"От деня,  в който за първи път си представихме как би изглеждал "Черен лебед", работим за осъществяването на този полет. Днес ние написахме история и сме горди, че показахме валидността на нашата дрон технология", заяви съоснователят и главен изпълнителен директор на "Дронамикс" Константин Рангелов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони