Български граничари върнаха 11 нелегални мигранти на Гърция

Вчера на ГКПП Капитан Петко войвода – Орменион по спогодбата за реадмисия с Република Гърция са върнати 11 граждани на Ирак, преминали нелегално гръцко-българската граница, съобщават от МВР.

На 30 юли т. г. в зоната за отговорност на ГПУ - Момчилград е проведена специализирана полицейска операция. Граничните полицаи спрели за проверка микробус „Ситроен“ и лек автомобил „Пежо“ в землището на село Лозенградци, община Кирково. В микробуса са установени 11 лица, граждани на Ирак. В тях са открити документи, издадени от гръцките власти. В ГПУ-Момчилград са задържани иракчаните, шофьорът на микробуса и двама мъже, пътуващи с пежото, които са съпричастни към случая.

На 01.08.2016 г. районният съд в Момчилград е осъдил пълнолетните иракчани на 3 месеца лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 200 лева на човек. Групата от 11 иракчани е предадена на специализирания дом за временно настаняване на чужденци на дирекция „Миграция“ в Любимец. На тримата български граждани са повдигнати обвинения за каналджийство по чл. 280 от НК.

Вчера е приложена спогодбата между България и Гърция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица и иракчаните са предадени на гръцките власти на ГКПП Орменион.

През изминалото денонощие служители на РДГП - Драгоман са задържали 53 чужденци при опит да преминат нелегално българо-сръбската граница.

Граничните полицаи от РДГП – Елхово са предотвратили  11 опита на  150 имигранти да преминат незаконно турско-българската граница.

Коментари

Задължително поле