Български гробове поругани в Македония

Поредна провокация

Костите на 400 войници изринати заради строеж на магистрала

Властите в Скопие не са известили София

Костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала край село Дреново, близо до град Кавадарци в Северна Македония.

И двете български военни гробища са в района на село Дреново, на 1 км едно от друго и попадат под терена на магистралата. И в двете военни гробища са погребани по около 200 български войници и офицери, има паметни знаци и две каменни пирамиди за вечна памет от българската държава, поставени през 1916 г.

Погребаните в тях са загинали българи в периода 1913-1915 г. от 8-ма пехотна Тунджанска дивизия с център Стара Загора и Хасково.

На двете гробища край село Дреново в Северна Македония, в които са погребани към 400 български войници, има паметни знаци.

Според председателя на фондация “Македония” Виктор Стоянов македонските власти не са известили Министерството на отбраната в София за намерението си да унищожат костите на загиналите българи. Не са информирали и Българската православна църква, за да се направи опело, костите да бъдат осветени и преместени на друго място с православен ритуал.

Според Стоянов е извършено престъпление, нарушаващо Женевската конвенция, според която всяка държава има право да има военни паметници и гробища на територията на чужда държава, независимо от каузата на войната.

От името на фондация “Македония” Стоянов подготвя протестно писмо до властите в РСМ, до българското посолство в Скопие и до ООН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа