Еврогрупата не взе решение по последния транш от помощта за Гърция

Историкът Спас Ташев: Името „Илинденска Македония” не решава проблемите в региона

Откриха втората черна кутия на катастрофиралия в Куба пътнически самолет

Пътен полицай взима пари от столичен шофьор, инструктира как да му даде рушвета

Поп-фолк певицата Емилия в болница след катастрофа 19-годишно момче, което е шофирало, е с опасност за живота

Временни ограничения на движението в София

Ирландия гласува на референдум за абортите

Градушки в няколко населени места в страната

От днес влиза в сила новият Европейски регламент за защита на личните данни

Седем души загинаха при атака в Бенгази

Конгресмени: Няма доказателства, че в предизборния екип на Тръмп е бил внедрен шпионин

Пентагонът: Не е повишена готовността на въоръжените сили на САЩ

Обвиниха Морган Фрийман в сексуален тормоз

15 ранени след експлозия в ресторант в щата Онтарио

Вижте къде в София няма да има вода днес

Български евродепутати в Брюксел: Дъблинският регламент се нуждае от коренни промени

Емил Радев, Сергей Станишев и Ангел Джамбазки по време на дискусията в Брюксел. Новото споразумение ще бъде гласувано в Европарламента през лятото. Снимка: Авторът

Отговорността на граничните страни да бъде намалена

Консерваторите в ЕП са против квотно разпределение на бежанци

Настоящият Дъблински регламент за регулиране на проблеми с бежанци не работи и новото споразумение, което Европарламентът ще гласува през лятото, се нуждае не от козметични, а от решителни промени, за да има трайни резултати. Около това мнение се обединиха българските евродепутати Емил Радев (ГЕРБ) и Сергей Станишев (БСП) на семинар в Брюксел, посветен на справедливото разпределение на бежанците на Стария континент и създаване на обща система за убежище.

Двамата са представители на най-големите политически групи в ЕП – Европейска народна партия и Социалисти и демократи, и членове на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, която подготвя реформите в регламента от Дъблин.

“Отговорността на граничните страни членки на ЕС трябва да бъде намалена, а държави с висока безработица трябва да са с намалени квоти”, обясни позицията на ЕНП Радев. “Суверенно право е отказът за предоставяне на убежище при заплаха за националната сигурност на дадена страна”, подчерта той. “Интересите на юг са различни от тези на Вишеградската четворка или западните страни, така че предстоят трудни дебати, на които възнамеряваме да защитим интересите на България”, обеща Радев.

Според ЕНП коригиращ механизъм за преразпределение на мигранти – прехвърлянето им в други страни, трябва да се задейства при 75% надвишена квота на дадената страна. Социалистите в ЕП настояват за 100% надвишена, докато предложението на ЕК е за 150%.

“Ограждането не решава проблема с миграцията”, каза Станишев, който поясни, че в основата на позицията на групата му е солидарността между страните членки. Той допълни, че квотата на България от 1600 мигранти от Италия и Гърция не е фундаментален проблем предвид големия брой роми, които не са интегрирани в нашето общество.

 

Без глоби

Трябва да има стимули

“Държавите да не бъдат заплашвани с глоби и финансови санкции. Ние сме против квотното разпределение – трябва да има стимули за държавите, които биха искали да интегрират чужденци”, заяви Ангел Джамбазки (ВМРО), представител на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), третата по големина група в ЕП. Според ЕКР граждани на трети страни с криминални прояви трябва да бъдат репатрирани в държавите, от които са влезли в ЕС, или в родината си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.