Български инвеститори искат да купят активите на ЧЕЗ у нас

CEZ Group навлезе в България през 2004 г., като плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България.

Докато не бъде съставено новото правителство, преговорите с потенциалните купувачи няма да започнат

Чешката енергийна компания CEZ Group продава всичките си активи в България и вече е получила запитвания от български инвеститори, заяви Павел Чирани, член на борда на директорите на компанията, цитиран от Ройтерс.

Той обясни, че докато не бъде съставено новото правителство, преговорите с потенциалните купувачи няма да започнат. Все още няма и планове за продажбата на активите на чешката компания у нас, посочва още Чирани. В предизборната кампания от БСП заявиха, че ако спечелят изборите и сформират правителство, ще се опитат да изкупят обратно инвестицията на CEZ у нас, припомня агенцията.

В началото на годината CEZ Group тества пазара за своите активи в България, които включват пренос и доставка на електроенергия до около 2 млн. потребители в Западна България.

Чешката компания е собственик на 67% от капитала на електроснабдителното дружество „ЧЕЗ Електро България” и на електроразпределителното „ЧЕЗ Разпределение”, които оперират на територията на Западна България. Компанията притежава още търговец на електроенергия („ЧЕЗ Трейд”), вятърни паркове и „ТЕЦ-Варна”. Дейността на всички тези дружества се управлява и координира от „ЧЕЗ България”, която 100% е собственост на чешката компания.

Групата навлезе в България през 2004 г., като участва в приватизацията в енергийния сектор. CEZ плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България.“И на кой ги е платила милиончетата, че не разбрахме? А ние наивници искаме енергийния сектор да се върне на Българския Народ – национализира, от, който биде пткраднат преди 26 г:) Дааа, ама неее:) Чешката компанийка добре прави, че се маха..Вижда много добре ситуацията и разбира накъде води всичко това..Дори и те изглежда имат повечко достойнство от местните далавераджии, крадци, политиханци и мутросмени, а и не искат да загубят… Няма да се учудим, ако местните хмм “нългарски инвеститори“лъжат/крадат и тях хахахаха:))) Туй паретата са големаааа работа ей:) даже Бай Ганя си го беше казал:)) Та кога ще бъде следващото покачване на топлото, водата и пр. енергии? И молим с по-големички %..какво е туй 38% Давайте направо на 78-100%.. НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ на топлото и връщането му на Народа. Затвор и конфискация на имуществотона всички престъпници, участвали в краденето, “приватизирането“трупането на огромни парета на гърба на бедния български данъкоплатеьц и разбиване като цяло на българската икономика. Имената им се знаят, нела започне съд срещу тях. Позорници. Срам за България и Човечеството.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.