Български и американски военни повишават подготовката си в съвместно ротно тактическо учение на учебен полигон „Ново село“

Петдневно полево обучение и ротно тактическо учение започна на 19 март на учебен полигон „Ново село“. В подготовката участват българска механизирана рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC-BG” и пехотни формирования от Сухопътните войски на САЩ. В учението са включени до 120 офицери, сержанти и войници от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и военнослужещи от 1-ви батальон на 18-ти пехотен полк от Първа пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ. Това съобщиха от пресслужбата на МО.

В рамките на полевото обучение българската механизирана рота от състава на „HELBROC” ще проведе тактико-строеви занятия и съвместно ротно тактическо учение на тема „Действия на механизирана рота в състава на главните сили на батальон при участие в многонационална отбранителна операция”.

Офицерът, планиращ и провеждащ учението, е подполковник Ивайло Иванов – командир на 42-ри механизиран батальон – Ямбол.

През първото полугодие на тази година 42-ри механизиран батальон – Ямбол поддържа в бойно дежурство механизирана рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC - BG”.

Многонационалната бойна група HELBROC e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011 г. към групата се присъединява и Украйна.

Бойна група HELBROC е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушнопреносима и лекопехотна рота, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка.

Бойната група е подготвена за провеждане на бойни и небойни операции, самостоятелно или като първи елемент от по-мащабни военни сили, на значително разстояние от територията на страните от Европейския съюз.

Тактическите бойните групи на ЕС са създадени с цел придобиване на военни способности за бързо реагиране и ефективно управление на кризи, съгласно Европейската стратегия за сигурност и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Коментари

Задължително поле