Български и германски полицаи разбиха група за трафик на жени

Снимка: Архив

Съвместен екип на Специализираната прокуратура, Прокуратура на Германия, ГДБОП и служители на германската полиция неутрализираха българска организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация. Доказателствата по досъдебните производства у нас и в Германия сочат, че жертвите са били набирани и изпращани на сутеньори в Берлин.

Обвинения са повдигнати на четирима участници в групата. Трима от тях са задържани на 25 октомври 2016 г. при специализирана операция, осъществена едновременно в двете държави, съобщиха от прокуратурата.

На българска територия операцията е реализирана от служители на ГДБОП и териториалните служби в Шумен, Търговище, Видин, Плевен, Ловеч, Русе, Разград, Пловдив, Пазарджик и Смолян под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

В Пазарджик е задържан лидерът на групата, за когото в Германия е издадена е европейска заповед за арест и предстои да бъде преведен за нуждите на германското разследване. Обвинения са повдигнати и на друг участник в групата, който в момента изтърпява наказание „лишаване от свобода“ в български затвор, осъден по друго досъдебно производство.

В Берлин са задържани още двама българи, на които местната прокуратура е повдигнала обвинения. Германската полиция е извършила претърсвания и изземвания в две нощни заведения и няколко адреса. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, наркотици и документи, доказващи престъпната дейност на групата.

При проведените процесуално-следствени действия в България са открити и иззети документи, лаптопи, флаш памети, мобилни телефони, SIM карти, златни бижута и други доказателства.

У нас и в Германия са разпитани множество лица в качеството им на свидетели. Действията в рамките на съвместния екип за разследване са координирани и финансирани от ЕВРОДЖЪСТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право