Български и румънски полицаи започнаха съвместни проверки на Дунав мост

Смесените екипи ще работят в периода на коледните и новогодишни празници

Днес в 13:30 часа, точно на самата граница между България и Румъния, на Дунав мост, се осъществи първата размяна на служители от пътните полиции на двете съседни държави. На символичната церемония присъстваха началниците на двете пътни полицейски служби от Русе и Гюргево главен инспектор Михаил Манов и комисар Марин Попеску, съобщиха от МВР.

Смесени екипи на пътна полиция от България и Румъния ще осъществяват съвместни контролни проверки по безопасността на движението в периода на коледните и новогодишни празници. Работата на българо-румънските полицейски екипи, по пътищата от двете страни на Дунав мост, стартира от днес - 22 декември 2017 година.

Служителите на реда ще бъдат ангажирани с контрола по спазването на правилата за движение и нормативните изисквания към участниците в движението на територията на съответната държава в двата съседни гранични района – Русе и Гюргево. Целта е осигуряването на пътната безопасност в празничните и почивни дни на румънските и българските граждани, с оглед очаквания интензивен трафик.

Екипите ще патрулират и ще извършват контролни проверки по предварително изготвен и съгласуван график на територията на районите на Русе и Гюргево. Проверките ще бъдат насочени към контрол на скоростните режими, неправилното изпреварване, шофирането след употреба на алкохол, валидността на документите на водачите, наличието на задължителните застраховки, техническата изправност на превозните средства и т.н.

Осъществяването на съвместната дейност е основана на взаимния позитивен опит и вече традиционни отношения, както и на базата на подписаните през 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния“ .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България