Български камиони протестират в Брюксел

Търсят подкрепа от превозвачите в Полша, Унгария, Чехия и Румъния

Готвят референдум за излизане от ЕС

Българските превозвачи ще протестират в Брюксел, ако България не получи подкрепа при гласуването в Европейския парламент на спорните текстове в пакета „Мобилност”. Това съобщиха на пресконференция от Съюза на международните превозвачи у нас.

Те ще потърсят подкрепа от браншовите организации от Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния и Хърватия, които също са потърпевши от промените, като целта е да бъде организиран многонационален протест.

Причина за недоволството им е отказът на ЕП да даде мандат на транспортната комисия за започване на дискусия по текстове, в които залегнаха част от исканията на нашите компании.

Те предвиждат “еднакво заплащане за еднаква работа” да не се прилага за международния транспорт, а водачите да почиват на три седмици или в дома си, или на друго място по техен избор. Беше приет и текст, според който камионът трябва да се върне в страната, където е регистрирана фирмата, за да се натовари или разтовари.

Последното решение на ЕП ни отдалечава от търсения компромис, коментира и изпълнителният директор на съюза Йордан Арабаджиев.

Като крайна мярка те предвиждат инициирането на референдум за излизане от Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес