Български компании произвели дрехи за 3 млрд. лв.

Модернизират предприятията чрез еврофондове

Осигуряват работа на над 100 хиляди души

Над 5000 български предприятия са произвели обувки и дрехи за 3 млрд. лв. през 2017 г. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на национален семинар за сектор текстил, облекло, кожи и обувки.

“Редица български предприятия в сектора работят на най-високо ниво и изпълняват поръчки за водещите модни марки в света”, коментира той и отчете, че през изминалата година браншът е формирал близо 8% от общия износ на страната. По думите на Манолев това е един от секторите, които се развиват устойчиво през последните години и е сред традиционните промишлени производства на България. Въпреки добрите им успехи, и в този сектор се оплакват от липсата на кадри.

Браншът осигурява заетост на над 100 хил. души, а в производството на текстил и облекло работят над 5000 фирми. Зам.-министърът акцентира, че благодарение на европейските фондове редица предприятия в България са били модернизирани през последните години.

“До края на 2018 г. предстои обявяването на процедура “Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия” по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, по която могат да кандидатстват и предприятия, които произвеждат текстил и облекло. Общият бюджет на процедурата е 75 млн. евро”, каза още Манолев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика