Български пилот атакува за втора поредна година Porsche Sports Cup

След успешния сезон през 2016 българският състезател Георги Дончев отново влиза в една от най-престижните автомобилни надпревари на Европа – Porsche Sports Cup Германия. Миналата година Дончев и немският му съотборник Марвин Дийнст оглавиха крайното подреждане в клас 5e-997 GT3 Cup в Endurance сериите и заслужиха престижното трето място в генералното класиране на всички класове. Този сезон отборът им SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) ще се опита да повтори успеха в още по-конкуретния 5d-991 GT3 Cup, където ще „мерят сили“ с още над 20 автомобила.

Български пилот атакува за втора поредна година Porsche Sports Cup

Endurance състезанието е една от шестте серии на Porsche Sports Cup, а моделите във всяка са различни – от улични 911, Бокстер и Кайман в началните Sports Cup и PZ Trophy, до най-бързите GT4 Clubsport, GT3 Cup и GT3 R в Super Sports Cup и Endurance. Шампионатът стартира през 2004 и до момента може да се похвали с повече от 1200 участвали пилоти, а пистите са сред най-известните в Европа – от Нюрбургринг, Хокенхаймринг и Ошерслебен в Германия до Ред Бул Ринг в Австрия и легендарната СПА в Белгия.

Български пилот атакува за втора поредна година Porsche Sports Cup

Първите два старта за сезона се проведоха в края на април на Нюрбургринг, където технически проблеми и нелепа катастрофа лишиха българския пилот от така очаквания подиум. Подготовката на новото Porsche 911 GT3 Cup от 2016, което Дончев ще шофира този сезон, отне повече време от очакваното и Георги и Марвин пропуснаха свободните тренировки в петък и събота. За да могат все пак да свикнат с автомобила, състезанието и пистата, тандемът решава да се включи в предходната серия Super Sports Cup – две спринтови състезания от по 30 мин. Тъй като не е карал квалификации, българинът стартира последен и за три обиколки изпреварва 17 коли, но в началото на четвъртата съперник не успява да завърши маневрата и се врязва в Поршето му. Катастрофата води до светкавичен ремонт по купето, чисто нови калник, броня, радиатор и ходова част, а в крайна сметка отборът не само стартира и в двете състезания от Endurance сериите, но и записва седмо и четвърто място в стартовете и важни 18 точки за крайното класиране.

Български пилот атакува за втора поредна година Porsche Sports Cup

На 3 и 4 юни, отново в Германия, но този път на Хокенхайм, Дончев ще има шанс за реванш и почетна стълбица. Тъй като Марвин Дийнст има тестове за „24-те часа на Льо Ман“, гост-пилот и съотборник на Георги ще бъде немската GT звезда Давид Ян, който е неколкократен шампион от ADAC GT Masters стартове както и тазгодишен победител в 24-те часа на Нюрбургринг в клас SP7. Първият старт е в неделя от 15:40 часа българско време, а вторият – от 17:05, като продължителността на всеки тур е по 50 минути. Третата дата от календара е в края на юли в Австрия, а през лятото между състезанията Дончев и екипът му със сигурност ще посетят България за серия промотиращи събития и интересни срещи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена