„Български пощи” ще разпространяват вестници (обзор)

Росен Желязков, транспортен министър

Извънредна точка в дневния ред на заседанието

“Български пощи” ЕАД ще разпространяват и продават вестници. Това реши Министерският съвет. Точката бе извънредна и влезе в дневния ред на заседанието в последния момент.

“Това, което може да направи държавата в подкрепа на свободата, е разпространението на печатни издания да не остава от частници, а “Български пощи” да отговарят за него”, каза премиерът Бойко Борисов.

“Преди няколко дни са били тук от “Репортери без граници”. Казали са, че не са се видели с мен. Би трябвало да знаят, че през тези два дни, когато са били тук, беше Европейският съвет”, каза Борисов.

На заседанието кабинетът прие “Български пощи” ЕАД да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната. Възложено е на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков да предприеме необходимите действия включително ако е необходимо да инициира законодателни изменения.

Във връзка с решението на МС “Труд” изпрати въпроси до министерство на транспорта - в състояние ли е “Български пощи” да поеме разпространението на печата в страната, разполага ли дружество с достатъчно търговски обекти за продажба на краен клиент, и ще снабдява ли с вестници всеки търговски обект, който иска да продава вестници.

На нашите въпроси беше изпратено официално прессъобщение, в което се посочва, че “Български пощи” ЕАД разполага с необходимата клонова мрежа и човешки ресурси, чрез които ще се осигури ефективното разпространение в цялата страна”.

От ведомството твърдят, че държавата чрез своето дружество, което е със 100% държавно участие в капитала, ще бъде гарант, че достъпът до информация в печатните издания ще бъде своевременен и безпрепятствен.

Според тях държавата осигурява възможност издателите на печатни произведения да имат достъп до крайния потребител, при предварително оповестени, ясни и точни условия за всеки един от тях.

Коментари

Задължително поле