Трусът събори комин в Садово, заподозряха го за ВиК авария

Изправят пред Темида син, пребил майка си Мъжът нарушил заповед за защита срещу домашно насилие

Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

ВСС купува два апартамента

Ангела Меркел осъди смъртта на цивилни граждани в Сирия

Закъсал ТИР затвори пътя Варна-Добрич

Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Пловдивското земетресение усетено и в Благоевград

Български шедьоври ще гостуват в Третяковската галерия в Москва Забележителни експонати - икони, църковна утвар и ръкописи ще бъдат показани на изложбата

Двустранна икона – на страна А (на илюстрацията) е Христос Пантократор, XIII в., а на страна Б: Христос в гроба, XVII–XVIII в. Темпера и злато върху платно на дървена основа, НИМ.

Над 50 български шедьовъра на християнското изкуство ще гостуват догодина в световноизвестната Третяковска галерия в Москва. По време на изложбата ще бъдат показани забележителни експонати – икони, църковна утвар и ръкописи от България. Директорът на Националния исторически музей (НИМ) доц. д-р Бони Петрунова замина вчера за руската столица, където ще се срещне с генералния директор на Третяковската галерия г-жа Зелфира Трегулова, и ще бъдат уточнени детайлите по организацията и реализацията на това впечатляващо културно събитие, уточниха от НИМ. Изложбата се организира със съдействието на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев.

Освен НИМ, са поканени да участват още седем престижни български научни и културни институции – Национален археологически институт с музей към БАН, Музей за християнско изкуство – Крипта на храм-паметник „Св. Александър Невски“ към Националната художествена галерия, Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Ив. Дуйчев“ към СУ „Климент Охридски“, Национален църковен историко-археологически музей при Св. Синод, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Археологически музей, Несебър и Регионален исторически музей, Велико Търново.

Предвижда се в експозицията да бъдат включени над 50 експоната, които са сред най-ценните притежания на своите хранилища. Най-много са движимите културни ценности от НИМ, който ще бъде организатор на събитието. Сред тях са Двустранна икона с изображение на св. Христос Пантократор от XIII в. и Христос в гроба от XVII-XVIII в., икона с образа на св. Йоан Златоуст от края на XIV – началото на XV в., олтарни двери от XVI в., рисувани най-вероятно от прочутия зограф Онуфрий, Дечанската дарохранителница от 1626 г. и архиепископската митра на охридския архиепископ Йоасаф II (1719-1745), изработена във Венеция с инкрустации на множество скъпоценни камъни.

Изключителни паметници на културата от останалите участващи музеи са: уникална мозаечна икона от първата четвърт на XIV в. от Археологическия институт с музей, впечатляваща Йерусалимия от XIX век от Криптата, ценни ръкописни евангелия с характерна за периода украса и миниатюри от XIII и XIV в. от националната библиотека, както и гръцки ръкописи от безценната колекция на Центъра за славяно-византийски проучвания и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете