Български шестокласник е първенец на Международна космическа олимпиада

На отличен руски разказал в град Корольов за достиженията на страната ни като космическа сила

Шестокласникът Стефан Минчев от Частното средно училище "Юрий Гагарин" в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" се класира на първо място във възрастовата група "Спътник" на ХХV юбилейна Международна космическа олимпиада, съобщиха от СОК "Камчия".

Престижното интелектуално състезание за деца от 11 до 18 г. се провежда до петък в космическата столица на Русия - град Корольов, в който се намира Центърът за управление на космическите полети.

В олимпиадата участват 200 ученици от различни страни, като Стефан Минчев и съученичката му Гергана Павлова от X клас са единствените българчета. В своята категория от 11 до 13 г. Стефан преборил конкуренцията на 11 възпитаници на руски елитни училища със защита на проекта си "Мястото на България в световната космонавтика и полетът на Георги Иванов".

На отличен руски шестокласникът разказал за достиженията на страната ни като космическа сила. В експозето си ученикът изброил редицата достижения на малка България - производството на космически храни, изпращането на двама космонавти, два спътника, над 150 прибора и апарати, както и космическата оранжерия, която се подготвя за полет до Марс.

Специално внимание в презентацията си Стефан отделил на полета на първия български космонавт Георги Иванов и извънредната ситуация на "Союз–33", довела до редица подобрения в двигателите на космическите кораби и сочена в учебниците като пример за човешка воля и мъжество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България