Българското предложение за „Оскар“ отпадна заради твърде много английска реч

Кадър от филма

“Майка” няма да се състезава за златната статуетка

Академията има строги правила

Филмът е международна копродукция

Българското предложение за номинация за “Оскар” за международен филм “Майка”, куриозно отпадна от надпреварата след решение на Американската киноакадемия. Оказва се, че творбата не покрива стандартите за категорията, според които диалогът трябва да съдържа повече от 50% реч на език, различен от английския. Режисьорката Зорница София сподели разочарованието си от решението в социалните мрежи.

“Според тези сметки не сме международен филм, въпреки международния ни екип, едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години. Приемем тази изненада, но бих искала: Отново да благодаря за селекцията на многоуважаемата комисия, че ни избра за българско предложение за Оскарите 2023, интересувайки се от качествата филма. Да припомня, че никъде на сайта на Академията не се обяснява “как точно” се измерва тази реч, и след като им писахме най-учтиво да ни упътят - субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с “времетраене” и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно - единият с 30 секунди а другия колега с 1:35 повече за “non-English speech” тоест български, суахили и масайско наречие. И предадохме “Майка” по живо по здраво като “международен филм” с международен и не-американски екип.”, обяснява Зорница София.

Тя допълва, че още има време друг български филм да замести “Майка” като предложение на страната ни и пожелава успех на все още неизбраното заглавие, което би изпълнило техническите критерии на Академията. Церемонията е в началото на другата година, а номинациите ще станат ясни през януари.

Филмът “Майка” е копродукция на България, Германия и Хърватия по сценарий на Зорница София и Миглена Димова и под режисурата на Зорница София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино