Българското председателство на Съвета на ЕС ще търси общ подход по ключови въпроси на киберсигурността

Ефективната реакция на киберзаплахите е фактор за доверието на обществото

Инициативата на ЕК, свързана със засилването на капацитета на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA), прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност, развитието на капацитети чрез развойни центрове в държавите членки, както и създаването на пилотен фонд за преодоляване на последиците от киберкризи, ще бъдат сред въпросите, по които България ще търси общ подход в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков, който откри Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

Росен Желязков открои превенцията и правоприлагането като двата основни подхода за постигане на доверието на потребителите във виртуална среда. „Когато говорим за превенция, трябва да мислим за кибер хигиена, а когато говорим за правоприлагане - да помним, че доверието на обществото се гради върху ефективността на реакцията при престъпни и други атаки към системи, които са уязвими и могат да бъдат компрометирани. Затова трябва да заложим на силно взаимодействие и на стандартизиран подход, ориентиран към рисковете в областта на киберсигурността“, коментира председателят на ДАЕУ.

„Границите на държавите са без значение. От значение са общите подходи и постигането на доверието, което е основна предпоставка за развитието на обществените отношения“, подчерта още Росен Желязков пред участниците във форума, организиран от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР и IDC България. В двудневната конференция участват над 300 експерти по киберсигурност от държавния сектор, бизнеса, представители на водещи компании и международни организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България