Българското сирене става запазена марка

България ще участва в проекта с краве саламурено сирене.

Страната ни е сертифицирала 8 продукта

Българското бяло саламурено сирене да бъде сертифицирано като запазена марка, предвижда международният проект “Устойчива агротърговска мрежа в Черноморския басейн” - Търговско индустриална камара - Бургас.

Проектът се изпълнява в партньорство с организации от Турция, Румъния, Молдова, Украйна. Общата стойност на проекта за българския партньор е 66 177 евро.

Една от целите е да се създадат връзки между местната общност в региона, за да се подпомогне представянето на традиционни местни продукти и възможностите за развитие на регионални марки. “По време на подготовката на проекта възникна спор, с какъв продукт да участваме. Тогава решихме да представим нашата страна са млякото и млечните продукти”, каза председателят на ТИК Жорж Дерелиев.

Бялото саламурено сирене може да бъде сертифицирано в Европейския регистър на храните. До този момент страната ни има седем плюс един сертифицирани продукти, като последният е странджанският манов мед. Най-много сертифицирани продукти в Европа има Италия - 293 продукта, на второ място е Франция с 242, на трето - Испания с 194.

Коментари

Задължително поле