Българското училище „Гергана“ от Ню Йорк направи дебют на българска сцена с новия си спектакъл „Дойдох! Изпях! Победих!

"Герганчетата" със снимка за спомен с г-жа Илиана Йотова. Снимки: Ива Събчева

Специален гост на представлението бе вице-президента Илиана Йотова

В края на ноември публиката в претъпкания салон на НАТФИЗ бурно аплодира представлението “Дойдох! Изпях! Победих!” на класа по музикален театър на Българско училище “Гергана” от Ню Йорк. "Герганчетата" стъпиха за първи път на бългаска сцена, а само ден преди това изиграха своето представление и във Виена.

Билетите за концерта в София бяха изкупени дни преди датата и след много настояване няколко часа преди началото пуснаха и правостоящи места. В препълнената зала имаше 450 зрители.

Представлението беше коренно различно от познатото и очакваното от българчета в чужбина, особено като се има предвид, че почти всички млади артисти на възраст от 8 до 16 г. са родени в САЩ, много от тях са от смесени семейства и в България за такива деца обикновено питат “имат ли нужда от преводач”. “Герганчетата” не само нямат нужда от преводач, но изнесоха сложно, над 70-минутно музикално-театрално шоу на богат и изразителен български език. Изпяха, изиграха и изтанцуваха тринайсет популярни бродуейски песни на български и изпълниха на бис заедно с приятелите си от детски хор “Пим Пам” от София с още два популярни рок хита на български.

Цялата продукция е дело на учителите от “Гергана” - продуцент е Нели Хаджийска, директор на у-ще "Гергана", режисьор - Виргиния Хинова-ДиДонато, асистент-режисьор - Ева Гендел, пианист - Лора Ал-Ахмад, диригент - Красимира Иванчева, а преводите и драматизацията са на Валентин Хаджийски, учител в "Гергана". Родителите от училището с ентусиазъм подпомагат цялата дейност на педагозите.

“Герганчетата” гостуват за първи път на родна земя, но на 24 ноември показаха същия спектакъл с голям успех и във Виена в Български културен институт “Дом Витгенщайн”, където гостуваха на приятелите си от Българско училище “Св. св. Кирил и Методий” с ръководител д-р Ирина Владикова. В предишни години те са гостували със свои спектакли и на български училища в Париж и Чикаго.

В София децата бяха сърдечно поздравени и наградени от вицепрезидента на Република България Илиана Йотова, зам.-министъра на науката и образованието Таня Михайлова и главния експерт от Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) Иванка Славчева. ДАБЧ им осигури интересна екскурзия до забележителностите на София и подаръци - книги, а също отпечата красивите програми за представлението им на 28 ноември в НАТФИЗ. “Пим Пам” им организира вълшебна забава с огромна торта и много песни и танци, сприятелили завинаги децата от двете групи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура