Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Българско слово озари Виена „Дом Витгенщайн” - храм на българската литература в Австрия

Пред БКИ „Дом Витгенщайн”: Анжела Димчева, доц. д-р Румяна Конева, Боян Ангелов и Павлина Павлова

Представиха се 2 антологии, съставени със съдействието на МК

На 9 април публиката изпълни залата на българския културен център „Дом Витгенщайн“ във Виена., за да се докосне до уникални издания. Съюзът на българските писатели (в лицето на Боян Ангелов, Павлина Павлова и Анжела Димчева) представи две антологии: „Пеещо дърво” (поезия) и „Иде ли?” (проза). Книгите онагледяват най-доброто от българската литература и бяха издадени от „Български писател” през ноември 2018 г. по повод 105-годишнината на организацията. Съдържанието е богато: 515 поети (в единия том) и 220 белетристи (в другия) – от Христо Ботев и Иван Вазов до съвременни автори. Тази панорама издига до особена ценност двата тома по отношение на опознаването на дълголетните процеси в литературата ни и ги прави подходящи за ученици, студенти, преподаватели, както и за всички родолюбиви българи по света.

Вечерта беше открита от доц. д-р Румяна Конева – директор на БКИ „Дом Витгенщайн”, която приветства гостите и акцентира на важността от подобен тип книги, припомняйки историята на писателския съюз, основан на 8 септември 1913 г., след края на двете Балкански войни: „Ще цитирам какви задачи са си поставили някога основателите: „Сдружението трябва да работи за материалното осигуряване на писателите, да обсъжда трудовете им, преди те да бъдат отпечатани, да изнася сказки и организира литературни четения. Сега, 105 години след тези завети, техните следовници спазват устава и идват дори тук, във Виена. Безспорно ще разгърнем една библия на нашата литература в две части. Особено в навечерието на Великден всеки се усамотява за среща със себе си, но когато художественото слово се съчетае с нашите усещания, се получава хармоничното въздигане на духа”.

Събитието се водеше от председателя на СБП Боян Ангелов, който говори за новата роля на кирилицата в съвременна Европа, обясни идеята и принципите на съставителство на антологиите, очерта просветителската мисия на издателство „Български писател”: „От няколко години ние сме подписали меморандум за сътрудничество с Министерство на културата, което подпомогна финансово отпечатването на това издание. Нашият редакционен съвет от 12 известни писатели работи внимателно, за да състави сборници от знакови имена за българската литература. Нека никога не забравяме, че Кирил и Методий са покровителите на Европа и ние трябва винаги да носим кирилицата в сърцата си, където и да се намираме”.
За своята работа по съставителството на тома с прозата говори Анжела Димчева: „Книгата днес е нещо много повече от писмен знак или от познание за света. Тя е социалното поле на индиректното общуване, където въображението е главен герой в комуникацията автор – читател. В многоликия калейдоскоп на „Иде ли?” редакционният екип не е прегнебрегнал нито едно значимо име. Литературата не е състезание на писта, тя умее да слива различни хоризонти”.

Като член на Управителния съвет на СБП Павлина Павлова акцентира на необходимостта обществото да погледне с респект към културната политика на издателство „Български писател”, което работи за бъдещето на нацията ни.

В поетичния рецитал звучаха творби от „Пеещо дърво”: Христо Фотев („Бях на самия връх на свойта младост”), Атанас Далчев („Към родината”), Давид Овадия („Аз вярвам в мълчаливата любов”), Станка Пенчева („Магия”), Евтим Евтимов („Паисий обикаля още”). Стиховете прочетоха Павлина Павлова, Боян Ангелов, Катя Кремзер, Анжела Димчева и младата поетеса и певица, живееща във Виена, Христина Лазарова. Публиката аплодира и техни нови стихове, с които завърши вечерта.

Памет

Късче от Родината

Най-представителният център за изява на родните творци в Европа безспорно е Българският културен институт „Дом Витгенщайн”, разположен в сърцето на Виена. През 1975 г. българската държава закупува архитектурния образец от началото на 20 век, изграден по идея на самия философ Лудвиг Витгенщайн, въплътил вижданията си чрез стил минимализъм и философия на геометрията в една сграда с изчистени линии.

Всяка седмица в просторните зали на тази територия на българския дух се провеждат различни по формат, видове изкуства и жанрове събития. За да се запознаят със съвременното литературно творчество, на четенията присъстват ученици от Българското училище – Виена, членове на Културно-просветното дружество „Св. св. Кирил и Методий”, както и десетки наши сънародници от Виена и други градове на Австрия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. February 14., 2018.
  МАНДЖИ, МЕДОВИНИ, СЛАДКИ,
  САМОМЕДОЛЕЧЕНИЕ,
  ОТ ХЕМИ – Ocean Press-Varna;
  0886735983.
  „ЧАСЪТ НА СТАРАТА ПЧЕЛА“
  – Рецептурно-методичен справочник;
  СЪДЪРЖАНИЕ:
  – 81. МЕДЕНИ МАНДЖИ, СОСОВЕ И СЛАДКИ;
  – 19. МЕДОВИНИ;
  – 152. ПРЕПАРАТА ЗА САМОМЕДОЛЕЧЕНИЕ;
  – 1. КАЛЕНДАР НА ПЧЕЛАРЯТ-1942.;
  ФОРМАТ – А-5;
  СТР. 342.; ЦЕНА 24.00 БГЛВ.;
  МЕКА ПОДВЪРЗИЯ.
  СЪЩО И НА DVD-DISK.
  КНИГА И ДИСК – 34.00 ЛВ.
  РЕЦЕПТУРЕН СПРАВОЧНИК
  ЗА
  ЗДРАВОСЛОВНО МЕДЕНО ЕЖЕДНЕВИЕ.
  Revised 08.04.2019./Varna, Bulgaria.
  Безплатно приложение: ПЕТ ФЛАКОНА ЛАКОЧИСТИТЕЛ.

 2. Имам питане: кой им плаща миткането по Виена на тия мърли бездарни?!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.