Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Българско хоро пред 20 000 в Северна Ирландия Клуб „Чемшир“ показа родното танцово културно наследство в Белфаст за четвърта поредна година

Клуб „Чемшир“ участва във фестивала Белфаст МЕЛА всяко лято, откакто е основан през 2013 г.

На острова има три бг фолклорни групи

Има един клуб, който развява знамето на България и показва най-красивото от песенното и танцово културно наследство на българите в Северна Ирландия. Прави го всяко лято, откакто е основан през 2013 г., в рамките на най-големия международен културен фестивал Белфаст МЕЛА. На 27 август българите от клуб “Чемшир” отново развяха трибагреника на ирландска земя и показаха магията на българския фолклор.

“Щастливи сме, че зарадвахме хората, присъстващи на фестивала, а още по-щастливи бяхме, защото усетихме тяхното вълнение, когато всички дружно се хванахме за ръце и завихме нашенското си кръшно право хоро”, споделиха от клуба пред “Труд” емоцията от изявата си пред 20-хилядна публика.

Вдъхновени от чистата любов към българските народни танци, “Чемшир” създават старозагорката Пламена Чемширова и хора на българската общност в Северна Ирландия. Наричат го на звучното фамилно име на инициаторка и на вечно зеления храст, без който българската китка не е китка. Клубът обединява хора от различни възрасти и с различно ниво на умения от цяла Северна Ирландия, които обичат да танцуват нашенските танци и хора. Идеята е да се покаже красотата на българската музика, танци, фолклор и култура.

“Целта е да се популяризира и интегрира нашата малка общност тук на острова, като по този начин местното общество разбере за нас и качествата, които притежаваме, богатия фолклор, традициите и ценностите, които носим. Опитваме се да интегрираме и местни жители, за да могат и те да усетят магията на фолклора ни. Смятаме, че посредством българския фолклор ние, българите, живеещи извън родината, можем да покажем истинското лице на българина и да променим мнението на света спрямо България в добра посока”, обобщават това, което ги мотивира, хората от клуб “Чемшир”.

Горди са, че примерът, който са дали, има продължение. От единствената група на острова, сега – четири години по-късно, вече има общо три фолклорни групи, в които хората могат да се почувстват по-близо до родината, да забравят ежедневието си и да създадат приятелства. Казват, че на срещите за репетиции общуват, сплотяват се и създават ценни социални контакти.

Но като най-ценното от всичко, което правят заедно, определят работата си по опазването на българския фолклор. Горди са, че като танцуват и пеят, като съхраняват и предават традициите, дават пример на своите деца.

Клубът е кръстен на създателката си Пламена Чемширова (крайната вляво) и на вечно зеления храст, без който българската китка не е китка.

 

От 2006 година

Форумът се организира от индийци

09-kareMELA Fest е най-големият празник на културното многообразие в Северна Ирландия. Организира се от 2006 г. от индийската организация ArtsEkta. На десетото му издание присъстват повече от 30 хил. души. Тогава начало на юбилейния форум дават нашите момичета и момчета от клуб “Чемшир”.

Децата-чемширчета танцуват като по учебник родопско и право хоро, с цялата им спонтанност и веселие, а певицата Никол Стефанова отнася с ангелски глас в други измерения.

Българският клуб се включва в юбилейния Парад на нациите, като на сцената на Ботаническата градина изпълнява приказната хореография “Танц на самодиви в магичната гора” и съвсем по самодивски напълно очарова публиката, включително и полицаите, дошли да пазят реда по време на празника (на снимката).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете