Българчета, живеещи в Северна Ирландия, направиха виртуално посещение на музей „Етър” в Габрово

Виртуално посещение на музей „Етър” в Габрово направиха децата от българското училище в град Арма, Северна Ирландия. При среща с екипа на музея, те имаха възможност да видят водните съоръжения, къщите и работещите майстори.

За поредно посещение бе организирана работилница за украса на сурвакница под ръководството на екскурзовода Елена Минковска. За преживяното от децата и преподавателите сподели директорката на училището Валентина Стефанова: „В музей „Етър” използването на предимствата, които носят съвременните технологии не е нещо необичайно, въпреки страховете на хора от различни поколения, че те могат да променят същността на вече утвърдената мисия на музея да съхранява и популяризира родните традиции и обичаи“, казват уредниците.

Те са категорични, че за българските деца в Северна Ирландия е по-важно какво още могат да научат за родината си, а не начина по който това ще се случи. И ако преди около 40 години конферентната връзка на Блейк с Джена от телевизионният сериал „Седморката на Блейк” изглеждаше „фантазия”, през февруари 2020-та ще се осъществи точно такава връзка с децата в Северна Ирландия, за да научат как се прави мартеница и каква е нейната символика.

„Благодарение на новите технологии български деца, които не живеят в родината, имат шанса да научат традициите на народа си. При завръщането си у нас, независимо за какъв период от време, те вече имат създаден интерес към посещение на музей „Етър” и други места, пазители на родната памет“, убедени са уредниците от етнографския комплекс.

Коментари

Задължително поле