Българче живее 7 години през самоличност, заради грешка в акта й за раждане, издаден в Гърция

8-годишната Кристина Димова от котелското село Кипилово живее седем години без самоличност заради пропуск в акта й за раждане, издаден в Гърция. В него не е вписано първото име на детето, което пък прави невъзможно издаването на акт за раждане с ЕГН у нас.

„Родих я в Гърция, защото там работех и тя малко по-рано се появи от предвиденото. И тъй като нямах там условия да я гледам никакви. И се прибрах с нея в България”, разказва пред БТВ майката на детето Диана Димова.

Диана се опитва да впише детето си в регистрите на Котел, но заради липсата на малко име в гръцкия акт за раждане, не успява. Заради липсата на български акт за раждане Криси няма никакви права – нито да посещава училище, нито детска градина, нито има здравна застраховка.

Българските институции се оказват безсилни да помогнат на семейството. И случаят се прехвърля на Международната социална служба, която е разрешила 15 подобни казуса през последните 8 години.

„Оказва се от нашата практика, че държавата не може да съдейства на родители, които имат такъв проблем. И затова, след като са изчерпани всички възможности от страна на държавните институции, в крайна сметка хората достигат до нас”, казва Миглена Балджиева, юрист към Международната социална служба.

На 15 септември тази година Кристиана е вписана в регистрите на населението в община Котел и се сдобива с български акт за раждане. Благодарение на това успява да тръгне на училище.

Своята самоличност Криси получава благодарение на проект за подкрепа за деца и семейства в риск, финансиран от УНИЦЕФ. А социални работници продължават да помагат на семейството.

Момичето си мечтае за Коледа да получи шейна с кормило.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България