Самоуби се фараонът на “Дупнишка популярна каса” (обзор) Георги Близнаков станал лихвар след фалита

ООН търси нов план за климата

Жилищата в Пловдив поскъпнаха с 8 на сто Апартаментите с две спални станаха хит

Тръмп се появи изненадващо на световната среща на ООН за климата

Хотели са ужилени от фалита на Томас Кук Зимните курорти имат време да продадат стаите си

Борисов: България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят Работим за достъп до най-модерните методи за лечение, заяви премиерът

Застраховат армията за 192 000 лева

Стотици хиляди бедстват заради фалита на „Томас Кук” (обзор)

Почина проф. Никола Георгиев

Министър Ангелкова за фалита на туроператора „Томас Кук“: В непрекъснат контакт сме с британското посолство

Премиерът Борисов: Членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България

Взрив в супермаркет в Австрия рани 9 души

АТАКА иска да се забрани продажбата на държавни имоти

Исус „умря“ на ринга, възкръсна във фейсбук (обзор)

БСП регистрира кандидатите за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в София

Българче живее 7 години през самоличност, заради грешка в акта й за раждане, издаден в Гърция

8-годишната Кристина Димова от котелското село Кипилово живее седем години без самоличност заради пропуск в акта й за раждане, издаден в Гърция. В него не е вписано първото име на детето, което пък прави невъзможно издаването на акт за раждане с ЕГН у нас.

„Родих я в Гърция, защото там работех и тя малко по-рано се появи от предвиденото. И тъй като нямах там условия да я гледам никакви. И се прибрах с нея в България”, разказва пред БТВ майката на детето Диана Димова.

Диана се опитва да впише детето си в регистрите на Котел, но заради липсата на малко име в гръцкия акт за раждане, не успява. Заради липсата на български акт за раждане Криси няма никакви права – нито да посещава училище, нито детска градина, нито има здравна застраховка.

Българските институции се оказват безсилни да помогнат на семейството. И случаят се прехвърля на Международната социална служба, която е разрешила 15 подобни казуса през последните 8 години.

„Оказва се от нашата практика, че държавата не може да съдейства на родители, които имат такъв проблем. И затова, след като са изчерпани всички възможности от страна на държавните институции, в крайна сметка хората достигат до нас”, казва Миглена Балджиева, юрист към Международната социална служба.

На 15 септември тази година Кристиана е вписана в регистрите на населението в община Котел и се сдобива с български акт за раждане. Благодарение на това успява да тръгне на училище.

Своята самоличност Криси получава благодарение на проект за подкрепа за деца и семейства в риск, финансиран от УНИЦЕФ. А социални работници продължават да помагат на семейството.

Момичето си мечтае за Коледа да получи шейна с кормило.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.