Бързат с коалицията за петък

Вторият кръг за темите в земеделието се проведоха в понеделник, но този път срещата не беше публична. На нея се е решило да има таван за субсидиите на земеделските производители.

Лидерите на ПП, БСП, ИТН и ДБ ще се срещнат за документа

Участници в преговорите нарекоха “свободни съчинения” уж общите 135 политики, които бяха разпространени от някои медии

Вторият кръг на преговорите е без камери

При закрити врати продължават втория кръг от преговорите между експертите на четирите партии, които се стремят да направят правителство. В понеделник е проведена среща за сектор “земеделие”, на която е решено все пак таван на субсидиите за земеделските производители да има.

За вторник са предвидени срещите на преговорните екипи по туризъм, електронно управление, правосъдие, екология, култура и др. Участници във втория кръг от договарянето на политики твърдят, че този път разговорите преминават много по-бързо и се отстраняват всички теми, по които няма единодушие. Идеята на Кирил Петков и Асен Василев била в петък, когато е насрочено първото заседание на 47-ото народно събрание, да има готов текст на коалиционно споразумение.

Затова и лидерите на “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” ще проведат среща най-късно в сряда, за да могат да изгладят съдържанието на коалиционния документ.

От “Демократична България” и БСП са категорични, че текстовете на коалиционното споразумение трябва да са обвързани и с конкретни срокове за изпълнение на всяка една от точките.

Вчера в различни медии и сайтове се появиха “общи решения по 135 политики”. Пред “Труд” участници в преговорите категорично отрекоха да са разписвани подобни решения, както и да са получавали подобен документ от водените разговори. Експерти на формациите нарекоха “свободни съчинения” уж общите 135 политики, които бяха тиражирани. По думите им подобни спекулации не само че не подпомагат, а и пречат на преговорния процес.

Всички членове на преговорните екипи са получили на електронните си пощи бележки от приключилия първи кръг на разговорите в мол “Парадайз”. До късно снощи партийните екипи са правили корекции, за да могат днес да изгладят проблемните зони.

Всички участници в преговори твърдят, че министри и постове ще се обсъждат след изработването на коалиционното споразумение. Неофициални разговори обаче продължават да текат, както и събиране на номинации за всяка властова позиция.

Партийните централи на бъдещите коалиционни партньори усилено правят списъци на държавните ведомства, агенции и комисии, където са изтекли мандати или трябва да се направят кадрови смени.

Заради преговорите

Нинова направи двойни заседания на „Позитано“

Ръководителите на преговорните екипи от БСП заседаваха снощи, за да обобщят въпросите, по които трябва да се проведат втори кръг на преговорите за съставяне на правителство.

Ръководителите на работните групи от “БСП за България”, участвали в преговори за правителство с “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ” и “Демократична България”, заседаваха два пъти в понеделник за изчистване на всички спорни моменти от разговорите до този момент в мол “Парадайз”.

Първото заседание започна малко след 13,30 часа, а от 17,30 часа социалистите заседаваха отново, след като работните групи са представили доклади по всички преговорни сектори.

“Трябва да има писмено коалиционно споразумение с ясни и конкретни политики. Едва след това да се определи структура и персонален състав на МС”, заяви след първото заседание Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на левицата.

Нинова обобщи и решението на експертите на БСП: “За нас на първо място е важно да бъдем социалният стълб в бъдещото управление и да защитим децата, и младите семейства, работещите, бедните и пенсионерите, малкия и среден бизнес”.

Припомняме, че в четвъртък вечерта около 23,00 часа Кирил Петков и Асен Василев разговаряха с част от ръководството на БСП на “Позитано” 20. Срещата не беше анонсирана предварително, но е била по настояване на Петков и Василев.

На нея от БСП са настояли преизчисляване на пенсиите към 2018 г., както и добавката от 120 лв. да остане до края на пандемията. Пак на същите разговори Корнелия Нинова е дала да се разбере, че червените няма да отстъпят от позицията си за темата “Македония”.

На този фон от вътрешната опозиция в БСП започнаха да атакуват участието на БСП в разговорите за съставяне на правителство. “Има една група в БСП, т. нар. вътрешна опозиция, която искаше оставката на Нинова и я получи. Но се оказа, че това не им стига. Те искат смяна на преговорния екип и бъдещия екип да се договаря не от някой друг, а от тях. Тук искам да успокоя българските граждани и социалистите, че нашата парламентарна група е монолитна. Тя застана твърдо зад Нинова и я избра за председател на парламентарната група. И не бих обсъждал тези вътрешни проблеми, ако участието на БСП в управлението на касаеше стабилността на цялата коалиция”, заяви по този повод пред Нова телевизия Явор Божанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика