Бързо разследване на нападенията над медици

Приоритетно ще се гледат случаите на агресия в спешни и родилни отделения

Случаите на агресия срещу медицински персонал вече ще се разследват приоритетно, без забавяне и по възможност по реда на бързото производство. Това се посочва в заповед на главния прокурор Сотир Цацаров до окръжните прокурори в страната. Копие от заповедта е изпратено и до Българския лекарски съюз.

До 11 септември обвинителите в цялата страна трябва да са представили алгоритъм за незабавни реакции при случаи на посегателство над лекари и медицински сестри. С предимство ще се разследват нападенията в спешните и родилните отделения, както и тези над екипи на Бърза помощ. Районните прокурори ще отговарят и за незабавни контра действия от страна на полицията и прокуратурата. Ще определят и реда, по който лечебните заведения ще трябва да представят доказателства за станалото, призоваването на лекарите и други действия, които да помогнат при разследването.

За спазване на заповедта на Сотир Цацаров ще следи прокурорът от Върховната касационна прокуратура Мария Шишкова. 

Указанията на Цацаров са в резултат на споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата и Министерство на здравеопазването и в изпълнение на решенията от проведена работна среща между двете институции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България