Българка е бутнала жена на релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

„Нормандската четворка“ се събира на 9 декември

Българите живеят с 572 лв. на месец Пестим от дрехи и мебели, с 16% нарастват разходите за здраве

Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Тръмп в Лондон на 3 декември

Община Габрово спечели делото срещу местната топлофикация и на втора инстанция

Хазната плаща здравните вноски на 4 млн. души 552 хил. българи не са осигурен, много от тях са в сивата икономика

Бъчварова: Доминират мигрантите от Афганистан и Ирак, намалява потокът от Сирия

„Променя се структурата на бежанския поток. Доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и намалява, при това доста значително, потокът от Сирия“. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, по време на пресконференция в Министерски съвет, посветена на работното й посещение в Германия.

„Това променя и поведението на тези, които преминават нелегално границите ни, поведението им на територията на страната и възможностите ни, ние като държава, да реагираме на исканията им за получаването на статут в България”, заяви Бъчварова.

„Другият фактор, който променя ситуацията е, че следвайки своите европейски ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците, ние полагаме много усилия по линията на българо-сръбската граница и спираме опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница. Регистрирани или не в нашите системи, те се опитват да продължат към Европа по тази основна линия. Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в „наш интерес”, т. е да не се задържат тук повече бежанци, но в голямата си част да излизат на Запад”, допълни вътрешният министър, цитирана от „Фокус“.

По думите й това е нашето отговорно поведение на европейски партньор и то започва да дава отражение на ситуацията в страната, защото последния месец и половина се надвишава капацитетът на центровете за настаняване на мигранти. „Определяме няколко основни опасности за страната ни. Първо – да се увеличи постепенно броят на пристигащите в страната, невъзможността им да излизат и оставането им на наша територия, въпреки тяхното желание”, поясни вътрешният министър.

Тя отново напомни, че бежанският натиск към страната ни е спаднал с около 20-30% спрямо предходната година. Според министър Бъчварова е възможно и „рязко нахлуване” от българо-турската граница, но то е хипотетично и МВР има разработен план за справяне с него.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Навремето, преди на власт да дойде СДС и Иван, на турската и гръцката граница имаше кльонове и минни полета с дълбочина до няколкостотин метра. Там пиле не можеше да прехвръкне. Дойде СДС: не, ние ще ставаме граждани на Европа и света… Няколко години изваждаха противотанковите и противопехотните мини и … станахме задния двор на Европа. Да не се наложи отново да минираме подстъпите към Турция, иначе Господ да ни е на помощ. Нека западноевропейските лицемери ни обвиняват в каквото си искат, но първия удар на форлойтерите на ислямистка Турция ние ще поемем, а помощ от западноевропейски държава и войски няма да има… Лошото е,че това правителство начело с Б.Б. е толкова страхливо, министрите на МО и МВР са толкова мързеливи, некадърни, пасивни и без никаква енергия и съобразителност, че може би ще се наложи първо него да сваляме…

  2. абе защо евроатлантиците кат тази, говорещи за европейско партньорство не си ядат сами лайн@та дет меркел изср@, ами накисват България?

  3. Афганистанците ги товарете на транспортни самолети и ги връщайте обратно в родината им, защото господарите ви от сащ вече демократизираха тази страна, иракчаните също са демокатизирани от краварите и тях връщайте.

  4. Велемир е прав:) ирак, афган , алжир и всъщност всички мигранти са от страни без война и никой не заплашва живота на населението. В Сирия също нещата не са така ужасни, защото много хора си живеят и работят там..бъчва безмозъчна защо не обясни логично защо мигрантите остават в България като това противоречи на всички интерзакони, тъй като те не са от съседна страна, където има жестока война хиляди са избити, може повече, и просто няма къде да се върнат, защото те са борци срещу с-мата и там ги чака смъртно наказание.. бъчвата говори абсолютни глупости, на които и децата ще се смеят. как тая е допусната да управлява държава..абсолютна 0 нула.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.