Бъчварова за седемте екстрадирани турци: Няма нито едно нарушение по процедурата

Румяна Бъчварова

Никой не може да даде доказателство в България един човек гюленист ли е, ердоганист ли е, привърженик на ПКК ли е, терорист ли е. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти във връзка с 7-те турски граждани, установени на ГКПП "Дунав мост" край Русе и предадени на турските власти.

По думите й всичко, изпълнено по случая, който се обсъжда в последно време, е по законите, по които страната ни работи. "Няма нарушение на нито една законодателна процедура“, допълни тя и посочи, че от страна на турските граждани има два пъти нарушаване на границите ни.

„В такива случаи процедурите са няколко, които също са били спазени. Тези хора трябва да поискат право на убежище в България, ако бягат от политически репресии“, коментира министър Бъчварова и уточни, че тези граждани са имали два пъти такава възможност – веднъж пред румънските власти и веднъж пред българските. Тя поясни, че това не е направено. По думите й, ако човек бяга от политически репресии, най-логично е да се поиска убежище в първата държава.

„Не е редно в България да правораздаваме по тази тема. Затова процедурата е много ясна“, добави Бъчварова. Тя обясни, че при опита им за второ преминаване през българската граница на ГКПП "Дунав мост", те са били с редовни турски документи, с които не могат да влязат в България, но в Европа това може да се случи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България