Бъчварова: Разработихме план за осъществяване на активна патрулна дейност в малките населени места

Румяна Бъчварова

Според Румяна Бъчварова месец януари е характерен с проявите на битова престъпност в малките населени места. „Около 5 хил. малки населени места има в страната, ние не може да осигурим толкова много служители, то не е и толкова ефективно, за това разработихме план за осъществяване на активна патрулна дейност в малките населени места, който да успява да покрива голяма част от територията и най-рисковите зони“.

Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка, в началото на извънредното правителствено заседание, което бе свикано за разглеждане на доклад на МВР за план за логистично обезпечаване на Национална специализирана полицейска операция за превенция и противодействие на битовата престъпност, предаде „Фокус“.

Тя допълни, че предстои специализирана полицейска операция на територията на 5 области, където битовата престъпност е най-голяма.

„Този план беше замислен и подготвен още преди провеждането на изборната кампания в края на миналата година. Той беше логичен завършек на усилията ни през последните две години да поставим борбата с конвенционалната престъпност на една нова основа. Здрава база, която включва първо и най-важно - превенцията. През миналата година успяхме да обиколим цялата страна и да възобновим дейността на 255 междуведомствени Комисии за борба с организираната престъпност в общините“, обясни министър Бъчварова.

По думите ѝ следващата стъпка е предприемане на оперативни мерки. „На първо място предложихме законодателни промени. Те, относително бавно, но все пак бяха приети, за да ни дадат възможност да увеличим числеността на МВР и да можем да назначаваме служители, които вече имат полицейски правомощия или военни на позиции „сътрудник по охрана“, с цел да подпомогнат охраната на границата, охраната на обществения ред и борбата срещу битовата престъпност. Тези промени бяха приети в края на миналата година и сега е времето, в което могат да бъдат приложени и да започне назначаването на тези служители“, подчерта вътрешният министър.

„Вторият важен акцент в нашето предложение е осигуряването на финансиране за закупуването на допълнителни автомобили за МВР, които впоследствие да бъдат включени в тази дейност“, коментира още министър Бъчварова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България