Бъчварова: Ще бъде изградена площадка за фургони за преселниците край Лесово

Румяна Бъчварова

Държавата ще изгражда площадка край Лесово, на която при нужда ще бъдат разполагани фургони за настаняване на новопристигнали в страната ни преселници. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова във връзка с изказване на избраната за вицепрезидент Илияна Йотова, според което България е получила 18,9 млн. евро за построяване на три бежански центъра от отворен тип

"Засега решението, което имаме е за изграждане на площадка близо до Лесово", каза Бъчварова по БНР. По думите й в момента няма нужда да се използват подобни площадки. „Прогнозирам, че следващите 6 или 7 месеца няма да има нужда да бъдат използвани, защото през зимните месеци спада миграционният натиск, освен ако не се случи нещо извънредно, което не зависи от нас“, обясни Румяна Бъчварова.

Тя уточни, че относно площадката за бежанци близо до Лесово се работи по прехвърляне на собствеността от „Гранична полиция“ към областния управител, за да могат да се осигурят необходимите условия. Вътрешният министър в оставка посочи, че площадките позволяват при определени ситуации там да бъдат разположени фургони и да бъдат настанени хора, които могат да надхвърлят капацитета на сега съществуващите центрове, като там чужденците ще пребивават не повече от месец.

По отношение на 101 милиона евро, отпуснати на България от ЕС за справяне с мигрантската вълна, Румяна Бъчварова обясни, че основната част от средствата са за повишаване на способността за охрана и защита на българската граница, която е външна граница за ЕС.

"Има сума, която е отпусната за възстановяване и ремонт на приемателните центрове в България и за подготовка за създаване на капацитет за кризисна реакция при кризисна ситуация за 3 площадки, които да бъдат обособени и осигурени с електричество, вода, канализация и ограда“, каза още тя.

"Засега има решение една от тях да бъде застава близо до Лесово. Работи се по юридическото прехвърляне на собствеността", уточни Бъчварова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини