Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Една четвърт от живеещите в Германия са с мигрантски произход

Написаха правилата за усвояване на милиони от фондации МС прие правилника на Съвета за развитие на гражданското общество

Испания търсила над 1000 българи за бране на ягоди Холандия с най-много оферти за работа за гурбетчиите

Дипломатка забърка нацистки скандал Загреб я отзова

БНБ: Храните и горивата поскъпват

Германия се обяви против връщане на Русия в Г-8

Гленда Джаксън се завърна към киното

Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Секс бомба обезвредена в редакцията на „Труд“

Бюджет 2017 ни струва по 5140 лв. на човек

„Безплатното“ обновяване на жилищни сгради е една от най-лошите фискални програми, казва икономистът Петър Ганев

Всеки българин ще трябва да плати на хазната средно 5140 лева по предвидените разходи в бюджета за 2017 г. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ), обявени при представянето на изготвения от икономистите алтернативен бюджет за 2017 г.

Сумата е с 283 лв. по-голяма спрямо това, което тази година плащаме на държавата под формата на всякакви данъци и осигуровки.

Според експертите най-много пари ще даваме за осигуряването на пенсии, социални помощи и обезщетения – 1723 лева. На второ място се нареждат разходите за транспорт, съобщения и селско стопанство – 799 лева на човек, а на трето са тези за здравеопазване – 591 лв.

От ИПИ са на мнение, че бюджетът трябва да е балансиран и без сега заложения дефицит от 1,3 млрд. лв., за да отговаря на създалата се сложна политическа ситуация. За целта те препоръчват замразяване на разходите за текуща издръжка, обуздаване на ръста на субсидиите, отлагане на големите разходи в сектор „Отбрана“.

Експертите предлагат замразяване на минималната заплата

Други техни предложения са отказ от увеличаване на осигурителната вноска за държавна пенсия, отпадане на възможността за отказ от пенсионни спестявания във втория стълб и замразяване на минималната работна заплата на нивата от тази година.

В числа алтернативният бюджет на ИПИ предвижда приходи от 35,2 млрд. лв., при 35,440 млрд. лв. по проекта на правителството. Разходите според алтернативния бюджет са 35,2 млрд. лв., а по проекта на правителството сумата е 36,770 млрд. лв.

„Заради политическата неяснота в момента трябва много да се внимава между първо и второ четене на бюджета да не бъдат вмъкнати нови разходи“, предупреди Петър Ганев.

Икономистът заяви, че програмата за саниране, която регионалният министър в оставка Лиляна Павлова обяви за временно спряна, е една от най-лошите фискални програми и трябва да бъде прекратена.

„Програмата беше пропагандно въведена. Решава частен проблем, което не е работа на държавата, и създава очаквания, че ще го реши за всички. По тази логика трябва да правим разходи за саниране до 2100 г. Казва се, че парите били подсигурени. Това не е вярно. Подсигурен е заем от Българската банка за развитие и този заем се връща от бюджета. Т.е в момента тези, които санират, харчат едни пари, които в бъдеще всички данъкоплатци ще трябва да платят“, обясни Ганев.

Икономистите припомниха, че предишната политическа криза е струвала на държавата над 1 млрд. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Не са прави. Санирането чрез субсидии е евроатлантическа ценност според плевнелиев.

  2. По-добре подпомогнем Масква и да купуваме с парите газ и ток, вместо да ги хвърляме за саниране.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.