Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

100 хил. шофьори може да останат без работа

Язовир Кърджали е на косъм от преливане

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Зимното поддържане е на добро ниво, проблем е огромният трафик на тежкотоварни автомобили

Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

Йоханес Хан: Силно осъждам употребата на сълзотворен газ в парламента на Косово

Мъж опита да се самоубие в холандския парламент, скачайки от балкона в пленарната зала

Заплатите у нас са 4 пъти по-малки от европейските

АПИ: Над 1000 машини почистват пътните настилки

Бюджет 2017 ни струва по 5140 лв. на човек

„Безплатното“ обновяване на жилищни сгради е една от най-лошите фискални програми, казва икономистът Петър Ганев

Всеки българин ще трябва да плати на хазната средно 5140 лева по предвидените разходи в бюджета за 2017 г. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ), обявени при представянето на изготвения от икономистите алтернативен бюджет за 2017 г.

Сумата е с 283 лв. по-голяма спрямо това, което тази година плащаме на държавата под формата на всякакви данъци и осигуровки.

Според експертите най-много пари ще даваме за осигуряването на пенсии, социални помощи и обезщетения – 1723 лева. На второ място се нареждат разходите за транспорт, съобщения и селско стопанство – 799 лева на човек, а на трето са тези за здравеопазване – 591 лв.

От ИПИ са на мнение, че бюджетът трябва да е балансиран и без сега заложения дефицит от 1,3 млрд. лв., за да отговаря на създалата се сложна политическа ситуация. За целта те препоръчват замразяване на разходите за текуща издръжка, обуздаване на ръста на субсидиите, отлагане на големите разходи в сектор „Отбрана“.

Експертите предлагат замразяване на минималната заплата

Други техни предложения са отказ от увеличаване на осигурителната вноска за държавна пенсия, отпадане на възможността за отказ от пенсионни спестявания във втория стълб и замразяване на минималната работна заплата на нивата от тази година.

В числа алтернативният бюджет на ИПИ предвижда приходи от 35,2 млрд. лв., при 35,440 млрд. лв. по проекта на правителството. Разходите според алтернативния бюджет са 35,2 млрд. лв., а по проекта на правителството сумата е 36,770 млрд. лв.

„Заради политическата неяснота в момента трябва много да се внимава между първо и второ четене на бюджета да не бъдат вмъкнати нови разходи“, предупреди Петър Ганев.

Икономистът заяви, че програмата за саниране, която регионалният министър в оставка Лиляна Павлова обяви за временно спряна, е една от най-лошите фискални програми и трябва да бъде прекратена.

„Програмата беше пропагандно въведена. Решава частен проблем, което не е работа на държавата, и създава очаквания, че ще го реши за всички. По тази логика трябва да правим разходи за саниране до 2100 г. Казва се, че парите били подсигурени. Това не е вярно. Подсигурен е заем от Българската банка за развитие и този заем се връща от бюджета. Т.е в момента тези, които санират, харчат едни пари, които в бъдеще всички данъкоплатци ще трябва да платят“, обясни Ганев.

Икономистите припомниха, че предишната политическа криза е струвала на държавата над 1 млрд. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Не са прави. Санирането чрез субсидии е евроатлантическа ценност според плевнелиев.

  2. По-добре подпомогнем Масква и да купуваме с парите газ и ток, вместо да ги хвърляме за саниране.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.