Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Бюджет 2017 ни струва по 5140 лв. на човек

„Безплатното“ обновяване на жилищни сгради е една от най-лошите фискални програми, казва икономистът Петър Ганев

Всеки българин ще трябва да плати на хазната средно 5140 лева по предвидените разходи в бюджета за 2017 г. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ), обявени при представянето на изготвения от икономистите алтернативен бюджет за 2017 г.

Сумата е с 283 лв. по-голяма спрямо това, което тази година плащаме на държавата под формата на всякакви данъци и осигуровки.

Според експертите най-много пари ще даваме за осигуряването на пенсии, социални помощи и обезщетения – 1723 лева. На второ място се нареждат разходите за транспорт, съобщения и селско стопанство – 799 лева на човек, а на трето са тези за здравеопазване – 591 лв.

От ИПИ са на мнение, че бюджетът трябва да е балансиран и без сега заложения дефицит от 1,3 млрд. лв., за да отговаря на създалата се сложна политическа ситуация. За целта те препоръчват замразяване на разходите за текуща издръжка, обуздаване на ръста на субсидиите, отлагане на големите разходи в сектор „Отбрана“.

Експертите предлагат замразяване на минималната заплата

Други техни предложения са отказ от увеличаване на осигурителната вноска за държавна пенсия, отпадане на възможността за отказ от пенсионни спестявания във втория стълб и замразяване на минималната работна заплата на нивата от тази година.

В числа алтернативният бюджет на ИПИ предвижда приходи от 35,2 млрд. лв., при 35,440 млрд. лв. по проекта на правителството. Разходите според алтернативния бюджет са 35,2 млрд. лв., а по проекта на правителството сумата е 36,770 млрд. лв.

„Заради политическата неяснота в момента трябва много да се внимава между първо и второ четене на бюджета да не бъдат вмъкнати нови разходи“, предупреди Петър Ганев.

Икономистът заяви, че програмата за саниране, която регионалният министър в оставка Лиляна Павлова обяви за временно спряна, е една от най-лошите фискални програми и трябва да бъде прекратена.

„Програмата беше пропагандно въведена. Решава частен проблем, което не е работа на държавата, и създава очаквания, че ще го реши за всички. По тази логика трябва да правим разходи за саниране до 2100 г. Казва се, че парите били подсигурени. Това не е вярно. Подсигурен е заем от Българската банка за развитие и този заем се връща от бюджета. Т.е в момента тези, които санират, харчат едни пари, които в бъдеще всички данъкоплатци ще трябва да платят“, обясни Ганев.

Икономистите припомниха, че предишната политическа криза е струвала на държавата над 1 млрд. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Не са прави. Санирането чрез субсидии е евроатлантическа ценност според плевнелиев.

  2. По-добре подпомогнем Масква и да купуваме с парите газ и ток, вместо да ги хвърляме за саниране.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.