АПИ: Всички магистрали и първокласни пътища са отворени

Таксиметровите услуги във Варна поскъпват

ВиК-Сливен въвежда модерни системи за управление

15 000 посещения през първия час на сайта за електронните винетки

С повече камери ще следят столични гробища Разширяват Централните софийски гробища

Калоян Паргов: Бюджетът на Фандъкова за 2019 е безцелен и безидеен

ЕС изпраща в Украйна мисия в помощ за региона на Азовско море

Децата от забавачниците изнесоха концерт за Коледа

Енергийният министър Петкова: Готова съм да понеса политическа отговорност заради глобата за БЕХ

Марк Жирардели е собственикът на Юлен АД Легендарният скиор се срещна с трима министри за развитието на ски зона "Банско"

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Рекламират София със сайт на китайски език

Извършителят на грабежи в Сливен бе задържан под стража

Откриха новия граничен пункт с Румъния – Крушари-Добромир (СНИМКИ) Граничният контрол се осъществява на едно спиране

Дрехите втора употреба са отпадъци, гледат ги под лупа

Повишават заплатите на общинските служители в социалната сфера

Бюджет 2018 – отворен към хората 1,296 млрд. лева за МВР, 1,193 млрд. за военното министерство

Владислав Горанов. Снимка: Пламен Стоименов

400 млн. лв. повече за НЗОК

Проектобюджет отворен към хората – с повече пари за образование, здравеопазване, отбрана, сигурност и социална политика, предвижда държавата за догодина. Това стана ясно, след като Министерството на финансите публикува проекта на основния финансов закон, заедно с актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г., в които акцент е увеличение на заплатите по сектори.

Разходите на държавата догодина се очаква да бъдат с над 3 млрд. лв. повече в сравнение с 2017-а. През 2018 г. се планира да бъдат похарчени общо 38.2 млрд. лв. при 34.9 млрд. лв. очаквано през настоящата. Образованието ще получи допълнителни 490 млн. лв. спрямо плана за 2017 г., здравеопазването 500 млн. лв. повече, социалната сфера 740 млн. лв., а сектор “Сигурност” – с 280 млн. лв. повече, основно за увеличение на заплатите.

Като перо, за МВР отново отиват най-много пари от хазната – разходите там ще са 1,296 млрд. лева, като 1,161 млрд. лева са за заплатите на работещите в сектора.

Парите за отбрана през 2018 година пък са 1,193 млрд. лева, при приходи на военното министерство от 44 млн. лева, като за човешките кадри в сектор “Отбрана” отиват 911 млн. лева.

По отношение на образованието се предвиждат 13,1 млн. лева приходи при 584 млн. лева разходи. Най-много са средствата за работещите в сектора – почти 323 млн. лева. Държавата ще даде не малко средства и за политиката в областта на предучилищното и училищното образование – почти 525 млн. лева.

По отношение на труда и социалната политика управляващите предвиждат 1,183 млрд. лева разходи. Приходите на Министерството на труда и социалната политика са 26 млн. лева, 21,5 млн. от които идват от държавни такси.

В сферата на здравеопазването за 2018 г. е предвидено допълнително право на разходи в размер на 400 млн. лв. по бюджета на здравната каса.

Освен повече пари за служители на различни ведомства и увеличение на основни социални показатели, Министерството на финансите планира догодина поемането на нов вътрешен държавен дълг под формата на Държавни ценни книжа (ДЦК) в размер до 1 млрд. лв. Той ще послужи “за частично покриване на предстоящите погашения по дълга на обща стойност от 1,6 млрд. лв., в това число 1,2 млрд. лв. падежи на държавни ценни книжа на вътрешния пазар и 0,4 млрд. лв. погашения по външни държавни заеми”, е записано в проектобюджета.

Останалата част от 0,6 млрд. лв. ще бъде покрита със средства, спестени от осигуреното финансиране на планирания дефицит за 2017 г. поради очакванията за балансирано бюджетно салдо към края на годината. Реализирането на отрицателно нетно дългово финансиране се очаква да доведе до намаление на държавния дълг до 23,5 млрд. лв. към края на 2018 г. или 22,3 % от прогнозното ниво на брутния вътрешен продукт (БВП).

 

Без промяна на данъците

Цигарите поскъпват от 1 януари

Прогнозата на експерти е, че кутия цигари ще поскъпне с 10-15 стотинки от 1 януари 2018 г.
Прогнозата на експерти е, че кутия цигари ще поскъпне с 10-15 стотинки от 1 януари 2018 г.

“В средносрочен план не се предвиждат значителни промени при данъците, които са един от основните инструменти на фискалната политика”, посочват от финансовото министерство в проектобюджета за догодина. Промяна обаче ще има при облагането на тютюневите изделия, които трябва да поскъпнат от началото на следващата година, като прогнозата на експерти е с до 10-15 стотинки.

“С цел достигане на минималните нива на акцизните ставки в ЕС и в съответствие с договорения преходен период, е прието поетапно увеличение на акцизната ставка на цигарите за достигане на минималния акциз от 177 лв. на 1000 къса към 01.01.2018 година”, стана ясно от документа.

 

Право на помощ ще имат семейства с доход до 500 лв.

Повишават детските надбавки

С 1 процент расте осигуровката за пенсия

Семейства се едно дете ще получават 40 лв. на месец от догодина.
Семейства се едно дете ще получават 40 лв. на месец от догодина.

Работници от почти всички сектори, които се финансират от бюджета, ще получат увеличение на заплатите, става ясно от проектобюджета на държавата за догодина.

Надбавките за отглеждане на дете се увеличават от следващата година, предвижда проектобюджетът на Министерство на финансите. В момента надбавката за семейство с едно дете е 37 лв. на месец, а през 2018 г. тя става 40 лева. Тази за семейство с две деца се вдига от 85 лв. на 90 лв., за семейство с три деца – от 130 лв. на 135 лв. и за четири деца – от 140 лв. на 145 лв., като за всяко следващо дете помощта расте с 20 лв.

Повече семейства вече ще могат да получават детски от догодина, тъй като се променя подоходният критерий. В момента право на помощ имат семейства, чийто доход не надвишава 400 лв. на член от домакинството за последната една година. От 2018 г. сумата се повишава на 450 лв. Въвежда се и ново правило, според което право на детски надбавки ще имат и семейства с доход между 400 и 500 лв. Те обаче ще получават 80 на сто от сумата – или за едно дете – 32 лв., а за две – 72 лв. Според разчетите на Министерството на труда и социалната политика от промените ще се възползват 20 000 семейства допълнително.

Без промяна през следващата година остава размерът на еднократната помощ при бременност – 150 лв. Запазва се и сумата при раждане – за първо дете – 250 лв., за второ – 600 лв., за трето – 300 лв., а за четвърто и всяко следващо – 200 лв.

В бюджета е заложено още увеличаване на минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г. Нараства и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица на 510 лв. С 1 процент се увеличава и осигуровката за пенсия.


Червените извадиха алтернативен бюджет

БСП предлага 20% данък за най-богатите

След въвеждането на прогресивното облагане 2,8 млн. българи ще плащат по-малко данъци, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
След въвеждането на прогресивното облагане 2,8 млн. българи ще плащат по-малко данъци, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП представи алтернативен бюджет за следващата година, който обаче трябва да бъде одобрен от конгреса на партията в събота. В него е заложена отмяна на плоския данък и въвеждането на прогресивно облагане за физическите лица. Минималният осигурителен праг, който БСП предлага, е 3300 лв., като за доходи под него ще се плащат 10% данък. За горницата над тази сума данъкът става 15%. Най-богатите с доход над 10 хил. лв. ще плащат 20% данък. В резултат от тази мярка над 2,8 млн. българи ще плащат по-малко данъци, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От левицата не предвиждат промяна на корпоративния данък, но са заложили увеличение на данък дивидент от 5 на 10 процента. “Смятаме, че е справедливо и това може реално да доведе до увеличение на доходите”, допълни Нинова.

Обезщетението за втората година от майчинството да стане 510 лв., предлага още БСП. Предвидени са и допълнителни разходи за деца с увреждания и за възрастни хора. Ще се преизчислят и всички пенсии.

От БСП залагат образованието, здравеопазването и доходите като приоритет в проекта си за държавен бюджет за 2018 г. Той е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

Според Корнелия Нинова причина за проблемите в здравеопазването е това, че болниците са търговски дружества. Затова червените предлагат болниците вече да не са търговски дружества, а да се регистрират по закона за лечебните заведения. Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел “парите следват ученика”. Затова БСП предлага той да се отмени.

 

Министерство на здравеопазването

Подготвят мерки срещу фалшивите болнични

Ивайло Иванов, управител на НОИ
Ивайло Иванов, управител на НОИ

Работна група към Министерството на здравеопазването подготвя мерки за справяне с фалшивите болнични и ТЕЛК решения. Това съобщи управителят на НОИ Ивайло Иванов преди заседанието на Надзорния съвет на института. По думите му, той не е притеснен от негативната реакция на бизнес и синдикати към документа. Иванов каза още, че към момента няма нагласа да се оттегля предложението за намаляване на обезщетенията за болест през първите три дни.Той обяви, че в анализа са упоменати фрапантни случаи на злоупотреби с издаването на болничните. Заместник здравният министър Мирослав Ненков също потвърди, че се работи по нови мерки за ограничаване на фалшивите болнични листове без основание.

 

Надзорният съвет на НОИ

Отхвърлиха проекта за държавно обществено осигуряване

03-05Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване, за който “Труд” писа преди седмица, не беше утвърден от Надзорния съвет на НОИ, който се събра на заседание вчера. Основните мерки в проекта предвиждат намаляване на обезщетението за първите три дни болнични от 70 на 50%, увеличаване на обезщетението за втората година от майчинството от 340 на 380 лева, ограничаване на достъпа до обезщетенията за безработица, както и осъвременяване на пенсиите с 3.8% от 1-ви юли 2018 г.

Против проекта са гласували представителите на работодателите и на КНСБ. Предстои разглеждането на проектобюджета на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което ще се проведе в петък, а след това ще бъде внесен за обсъждане в парламента.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Ма поредните лъжи и глупости на прасето Борисов и крадливите му свине от шайката. Пак ще откраднат всичките пари, минимум 20 милиарда на година краде Борисов с айдуците си.

  2. От 1998г до 2016г съм получил НУЛА лева детски детски надбавки.
    Това е дискриминация спрямо детето ми.
    Затова и то не трябва да има задължения към държавата.
    В момента е в университет в чужбина,и дано никога не се върне тук.
    A вие „господа“ политици инвестирайте в циганетата,а те накрая ще ви изядат главите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.