Майк Пенс ще посети Колумбия в подкрепа на Хуан Гуайдо

Външният дълг на Гърция възлиза на 30 000 евро на глава от населението

Лондон предлага алтернатива за Брекзит Не е ясно дали Брюксел ще се съгласи

Утре отварят офертите за изграждането на 19 км от пътя Мездра–Ботевград

Молдовски опозиционни лидери твърдят, че са били тровени Обвиняват властта, че иска смъртта им

Жълт код за силен вятър в цялата източна половина на страната утре

Папа Франциск поиска конкретни мерки в борбата срещу педофилията в църквата

София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Калоян Паргов: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт

Банков скандал тресе Скандинавия След Дания и Швеция е замесена

Административният съд прекрати делата по жалби на роми от Войводиново

Бойко Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът

Белгия си търси дълговете от Кадафи Брюксел предлагал на Триполи съмнителна схема

Български производител вдига завод за над 40 милиона лева във Враца

Министърът на туризма награждава победителите от конкурса за детска рисунка „Моята ЕДЕН дестинация в България“

Бюрата по труда с курсове за 40 професии През тази година ще бъдат обучени 11 500 безработни

безработни

Над половин милион души у нас не работят, а могат да го правят, показват данните на Министерството на труда и социалната политика. В същото време работодателите отчитат недостиг на работници за предприятията. И тази година министерството е разработило план за действие по заетостта, така че да бъде запълнена празнината между търсене и предлагане на работа.

Ведомството залага на две основни мерки, за да увеличи заетостта – субсидира работни места и предлага обучения, обясни по БНТ Елка Димитрова, директор в МТСП.

„С увеличаване на минималната заплата, ние увеличаваме и трудовото възнаграждение, което субсидираме, например по мерките, които са за частния сектор от 400 лева, субсидията стана 450 като останалата част се дава от работодателя наел даденото лице. Търсенето на кадри се повишава, затова сме наблегнали върху услугите, които получават безработните лица с цел бързо да се наемат на работа, а също така и обученията, които дават възможност да придобият знания и умения, за да се включат на пазара на труда“, каза Димитрова.

Курсовете, които ще се предлагат в бюрата по труда са в над 40 професии като ще бъдат обучени 11 500 безработни с гарантирани места са 40 от тях. обучението ще е безплатно за безработния и бъдещия работодател, като отделно държавата предоставя 8 лева стипендия не ден и по 15 лева пътни разходи, за да може да гарантира, че и хора от по-отдалечени места ще могат да посещават курсовете.

„Тази година ще дадем възможност 1000 заети лица в микро и малки фирми да бъдат обучени по ключови компетентности“, обясни Елка Димитрова.

Продължават и програмите и за обучение и подготовка за работа на хора с увреждания. За организациите, които са готови да обучават такива хора отпуснатите средства за курс се увеличават от 500 на 700 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.