Бюрхан Абазов: Заразата по свинете е влязла чрез фуражи

Заразата по свинете е влязла чрез фуражи - това заяви депутатът от ДПС и бивш зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов по БТВ. Според него арендатори, кооперации и горски стопанства често се натъкват на умрели диви прасета по време на жътва и в горите.

Абазов определи вируса на африканската чума по свинете като сериозен и нелечим. Според него сериозността на проблема се долавя единствено от експертите в БАБХ и собствениците на големите свинекомплекси у нас.

Днес беше обявено бедствено положение заради африканската чума в област Русе. По думите на депутата, който е от същия район, построената защитна ограда с Румъния не може да спре навлизането на диви прасета у нас и е неефективна.

Освен това Абазов обясни, че разпространението на заразата не е логично, тъй като обявените огнища в България са далеч едно от друго.

Той изтъкна, че вариантите на зараза са два - контакт на диво животно с домашно или чрез човешки контакт. Бившият зам.-министър на земеделието изключи варианта диво прасе да зарази животно от свинекомплекс поради факта, че предприятията имат по две или три предпазни огради. Служителите на комплексите пък преминават през сериозни режими на дезинфекция. Те включват филтрация, т.нар "бяла зона" и смяна на дрехи. По думите му на работниците е забранено да гледат прасета в домашни условия, за да не пренасят зарази.

Бившият зам.-министър определи действията на държавата като ненавременни, хаотични и неправилни. Въпреки това посочи, че има и правилни решения.

Коментари

Задължително поле