13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Откриха 59 нелегални мигранти в откраднат български камион в Гърция Платили по 1500 евро на човек, за да бъдат закарани до Солун

Бял пушек над парламента за новия Висш съдебен съвет (обзор) Всеки от кандидатите събра по над 200 депутатски „за“

Мандатът на сегашния ВСС изтича на 3 октомври

С консенсус и без противоречия, скандали и дебати парламентът избра своите 11 представители в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Ситуацията напомняше на белия пушек, който се издига над Сикстинската капела във Ватикана, когато кардиналите са избрали единодушно нов папа.

В съдийската колегия бяха приети с по над 200 гласа “за” шестима от 11 номинирани – Драгомир Кояджиков (номиниран от БСП), Вероника Имова (ГЕРБ), Даниела Маринова-Марчева (БСП), Боян Магдалинчев (ГЕРБ), Боян Новански (Обединени патриоти) и Стефан Гроздев (ДПС).

В прокурорската колегия бяха избрани петима членове от 7 кандидати – Светлана Бошнакова (предложена от БСП), Гергана Мутафова (ГЕРБ), Калина Чапкънова-Кючукова (ГЕРБ), Пламена Апостолова (ДПС) и Йордан Стоев (Обединени патриоти).

В крайна сметка резултатите приличат на предварително постигната договореност за квоти по партийно представителство 4 за ГЕРБ, 3 за БСП, 2 за Обединени патриоти и 2 за ДПС.

С вчерашното гласуване окончателно бе попълнен съставът на новия ВСС, след като още през юни съдиите, прокурорите и следователите излъчиха своите представители на събрания.

Кратки изказвания преди гласуването направиха Крум Зарков от БСП, Веселин Марешки от “Воля” и Цветан Цветанов от ГЕРБ. И тримата се обединиха около идеята, че кандидатите са достойни, с доказани професионални качества и за тях има добри отзиви сред колегите им.

Цветанов бе катерогичен, че няма нищо лошо депутатите от различни парламентарни групи да се обединят около кандидатурите и ги призова да намерят общи пресечни точки.

Членовете на новия ВСС бяха избрани по процедура, която се провежда за първи път – с квалифицирано мнозинство. Новият състав на ВСС, който ще ръководи третата власт в следващите 5 години, трябва да заработи след 3 октомври, когато изтича мандатът на сегашния.

0203.indd
Висшият съдебен съвет се състои от 22 члена, 11 от които са избрани от парламента и на събрания от съдии, прокурори и следователи. В него по право влизат „тримата големи” – председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и главния прокурор. Състои се от Съдийска и Прокурорска колегия и Пленум, когато двете колегии работят заедно. Заседанията на Пленума на ВСС се ръководят от министъра на правосъдието, но той няма право на глас. Когато отсъства, заседанията ръковди представляващият ВСС – магистрат, избран измежду 22-та члена. Съдийската колегия се състои от 14 членове, като двама от тях са председателите на ВКС и ВАС. Прокурорската колегия е от 11 членове и включва главния прокурор.

Какво решават кадровиците

Гласуват бюджета, назначения, наказания и заплати

Сред основните задачи на Пленума на ВСС е да приема годишния бюджет на съдебната власт, да управлява недвижимите имоти, да прави предложения до президента за избор на председатели на ВКС, ВАС и главен прокурор. Освен това да определя броя на съдебните районни, броя на магистратите там и седалищата на различните съдилища и прокуратури – военни, административни и т. н. Други проблеми, които трябва да решава ВСС, са за броя на съдиите, прокурорите, следователите, административните служители и техните възнаграждения.

Всяка от двете колегии има правомощията да назначава, премества и освобождава от длъжност магистратите, да им налага дисциплинарни наказания, понижава и освобождава от длъжност, да организира и провежда конкурси за съдийски ,прокурорски или следователски длъжности, да възлагат проверки на Инспектората към ВСС. Прокурорската колегия избира председателя на Национална следствена служба.

Новите членове на Висшия съдебен съвет, избрани от парламента:

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.