Моравецки и Нетаняху ще потушават напрежението след скандала по повод Холокоста

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна на отношението към България Визитата на президента Радев бе изключително успешна, каза депутатът

Димитър Маргаритов, КЗП: Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват задължителна информация

Алпинист-ветеран: Младите подценяват опасностите в планината

Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция е успех за българското председателство

САЩ обмислят нови санкции срещу руски официални лица

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: Няма да подам оставка

Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Бял пушек над парламента за новия Висш съдебен съвет (обзор) Всеки от кандидатите събра по над 200 депутатски „за“

Председателят на парламента Димитър Главчев ръководи едно от най-спокойните заседания. Снимка: Пламен Стоименов

Мандатът на сегашния ВСС изтича на 3 октомври

С консенсус и без противоречия, скандали и дебати парламентът избра своите 11 представители в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Ситуацията напомняше на белия пушек, който се издига над Сикстинската капела във Ватикана, когато кардиналите са избрали единодушно нов папа.

В съдийската колегия бяха приети с по над 200 гласа “за” шестима от 11 номинирани – Драгомир Кояджиков (номиниран от БСП), Вероника Имова (ГЕРБ), Даниела Маринова-Марчева (БСП), Боян Магдалинчев (ГЕРБ), Боян Новански (Обединени патриоти) и Стефан Гроздев (ДПС).

В прокурорската колегия бяха избрани петима членове от 7 кандидати – Светлана Бошнакова (предложена от БСП), Гергана Мутафова (ГЕРБ), Калина Чапкънова-Кючукова (ГЕРБ), Пламена Апостолова (ДПС) и Йордан Стоев (Обединени патриоти).

В крайна сметка резултатите приличат на предварително постигната договореност за квоти по партийно представителство 4 за ГЕРБ, 3 за БСП, 2 за Обединени патриоти и 2 за ДПС.

С вчерашното гласуване окончателно бе попълнен съставът на новия ВСС, след като още през юни съдиите, прокурорите и следователите излъчиха своите представители на събрания.

Кратки изказвания преди гласуването направиха Крум Зарков от БСП, Веселин Марешки от “Воля” и Цветан Цветанов от ГЕРБ. И тримата се обединиха около идеята, че кандидатите са достойни, с доказани професионални качества и за тях има добри отзиви сред колегите им.

Цветанов бе катерогичен, че няма нищо лошо депутатите от различни парламентарни групи да се обединят около кандидатурите и ги призова да намерят общи пресечни точки.

Членовете на новия ВСС бяха избрани по процедура, която се провежда за първи път – с квалифицирано мнозинство. Новият състав на ВСС, който ще ръководи третата власт в следващите 5 години, трябва да заработи след 3 октомври, когато изтича мандатът на сегашния.

0203.indd
Висшият съдебен съвет се състои от 22 члена, 11 от които са избрани от парламента и на събрания от съдии, прокурори и следователи. В него по право влизат „тримата големи” – председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и главния прокурор. Състои се от Съдийска и Прокурорска колегия и Пленум, когато двете колегии работят заедно. Заседанията на Пленума на ВСС се ръководят от министъра на правосъдието, но той няма право на глас. Когато отсъства, заседанията ръковди представляващият ВСС – магистрат, избран измежду 22-та члена. Съдийската колегия се състои от 14 членове, като двама от тях са председателите на ВКС и ВАС. Прокурорската колегия е от 11 членове и включва главния прокурор.

Какво решават кадровиците

Гласуват бюджета, назначения, наказания и заплати

Сред основните задачи на Пленума на ВСС е да приема годишния бюджет на съдебната власт, да управлява недвижимите имоти, да прави предложения до президента за избор на председатели на ВКС, ВАС и главен прокурор. Освен това да определя броя на съдебните районни, броя на магистратите там и седалищата на различните съдилища и прокуратури – военни, административни и т. н. Други проблеми, които трябва да решава ВСС, са за броя на съдиите, прокурорите, следователите, административните служители и техните възнаграждения.

Всяка от двете колегии има правомощията да назначава, премества и освобождава от длъжност магистратите, да им налага дисциплинарни наказания, понижава и освобождава от длъжност, да организира и провежда конкурси за съдийски ,прокурорски или следователски длъжности, да възлагат проверки на Инспектората към ВСС. Прокурорската колегия избира председателя на Национална следствена служба.

Новите членове на Висшия съдебен съвет, избрани от парламента:

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.