Вагнер открива сезона в Софийската опера

С „Парсифал“ от Рихард Вагнер откриват сезона в Софийската опера и балет.

Сценичната мистерия „Парсифал“ е последната опера на немския композитор

От фестивал на фестивал, лятото се отърколи и дойде време за новия сезон на Софийската опера и балет.

На 1 октомври, в Деня на музиката, сезон 2017/2018 ще бъде открит по традиция с последния шедьовър, игран на сцената на Националната опера - премиерата на "Парсифал" от Рихард Вагнер. Така тези, които не са успели да видят това произведение в началото на лятото, както и тези, които са го видели, но биха искали да го осмислят по-добре или отново да се потопят във вълшебнат амузика на вагнеровата мистерия, отново ще получат шанс.

Голямото желание на целия екип на Софийската опера и по думите на режисьора Пламен Карталов е Вагнеровия шедьовър "да събуди дрямката в неизкушения, да го подготви за висш пилотаж, да бъде като откривател за нови вкусове и като един нов Парсифал да е готов за "лечебно пътуване на човешката душа към света и към себе си". “Парсифал“ е последната опера на Рихард Вагнер.

В ролите ще видим отново Костадин Андреев (Парсифал), Радостина Николаева (Кундри), Ангел Христов (Гурнеманц), Атанас Младенов (Амфортас), Бисер Георгиев (Клингзор), Петър Бучков (Титурел), Даниел Острецов и Стефан Владимиров като двамата рицари. Диригент ще е Айра Левин. Сценографията е на авангардния млад артист Свен Йонке, а костюмите на словенката Станка Вауда. Спектакълът започва в 16 ч., а продължителността му е около 5 часа.

Преди това обаче - на 24 септември от 19 ч., в Софийската опера ще има Гала концерт на участниците от майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет . Студентите ще се представят с операта "Норма" от Белини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура