Вадят мините от закона за горивата

Интересът на правителството и обществото е всеки да си плаща данъците, коментираха от БПГА

Акцент: Предстоят разговори с малките бензиностанции

Машините, използвани в минната индустрия ще може да се зареждат с гориво от обекти, които се намират в самите концесионни територии на находищата на подземни богатства. Това са част от промените в закона за горивата (Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход), които са внесени в парламента от депутата от БСП Стефан Бурджев. Така машините ще може да се зареждат без да излизат на повърхността на земята. Това стана ясно, след като при премиера Бойко Борисов се проведе среща с представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), във връзка с предложението за отлагане на закона, на която участва и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Промени в закона бяха поискани от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Камарата на строителите в България (КСБ). С нови тестовете между първо и второ четене на промените в закона ще се даде възможност да се зарежда гориво на строежите, стана ясно след срещата.

„Пправителството не прави компромис със закона за горивата“, каза министър Караниколов.

"Той е необходим за държавата и ще го има. Чисто технологичен е въпросът кога ще влезе в сила, дали след 6 месеца или по-рано. Това ще реши парламентът", допълни той.

В парламента са внесени и предложения от трима депутати от ДПС, с които се иска отмяна на изискването търговците на горива на дребно да предоставят обезпечение от 20 хил. лв. за всяка бензиностанции.

Предстои да се срещна с малките търговци на горива за да разговаряме и направим необходимите уточнения по закона, каза министър Караниколов.

Интересът на правителството и обществото е всеки да си плаща данъците, коментира Радко Стаменов от БПГА. „Противопоставянето между малки и големи в бизнеса е напълно излишно и манипулативно", допълни той, като според него отлагането на закона за горивата не води до нищо добро за правителството и обществото.

Коментари

Задължително поле